Srbija

Nivo aflatoksina vraćen na 0,05 mikrograma po kilogramu

Izvor: Radio Pančevo, B92 i BETA, 2.7.2014.

Nivo aflatoksina u mleku u Srbiji, od 1. jula, vraćen je na evropski standard od 0,05 mikrograma po kilogramu, potvrđeno je Agenciji BETA u Ministarstvu poljoprivrede.

Pravilnikom koji kontroliše nivo aflatoksina u mleku, predviđeno je da se od 1. jula nivo aflatoksina smanji 10 puta, s 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, što je u skladu sa standardima EU, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Vraćanje nivoa aflatoksina na nivo EU najavio je još početkom godine prethodni ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, koji je i potpisao pravilnik kojim se reguliše ta oblast.
Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta – s 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. utvrđeno da je zbog suše nivo tog otrova, koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane i krave.
Povećan nivo aflatoksina je kasnije utvrđen i u mleku zbog masovne ishrane krava neispravnim kukuruzom.

 

Počinje isplata učeničkih stipendija

 Izvor: Radio Pančevo, 17.6.2014.

Isplata učeničkih kredita i stipendija za maj i jun počeće danas, 17. juna.

Iznos učeničke stipendije i kredita je 5.400 dinara i učenici ukupan iznos od 10.800 dinara mogu podići u srednjim školama, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

   

Most Zemun–Borča gotov u avgustu

Izvor: Radio Pančevo, 12.6.2014.

Izgradnja mosta preko Dunava između Zemuna i Borče trebalo bi da bude gotova za oko dva meseca, najavio je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević. Prema njegovim rečima, cela pristupna saobraćajnica od mosta do pančevačkog i zrenjaninskog puta trebalo bi da bude izgrađena do septembra 2015. godine. Inače, most preko Dunava moći će da se koristi od septembra 2015.

   

UNS: Ugrožene medijske slobode u Srbiji

Izvor: Radio Pančevo, 2.5.2014.

Uoči 3. maja, Svetskog dana slobode medija, Udruženje novinara Srbije upozorava da je sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena, uprkos izveštaju američke agencije „Fridom haus”. Novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju nego što je danas, poručuje UNS.

   

Hrišćani slave Vaskrs

b Izvor: Radio Pančevo, 20.4.2014.

Hrišćani širom sveta obeležavaju Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskrsenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.