Baner

Srbija

Dan prosvetnih radnika – 8. novembar

Izvor: Radio Pančevo, 8.11.2015.

 

Od 1994. godine, profesori, nastavnici i učitelji obeležavaju 8. novembar kao Dan prosvetnih radnika. Potpredsednik pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš uputio je prosvetnim radnicima u Vojvodini čestitku.

 

Pravoslavni vernici obeležavaju Mitrovske zadušnice

Izvor: Radio Pančevo, 7.11.2015.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Mitrovske zadušnice, obilazeći grobove svojih najbližih. Ove zadušnice se uvek obeležavaju u subotu pred Mitrovdan, služe se pomeni i parastosi, a prema pravoslavnom običaju, pale se sveće i deli hrana za pokoj duša preminulih.

   

Plan za primenu Direktive o industrijskim emisijama

Izvor: Radio Pančevo, 3.11.2015.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine organizovao je juče skup posvećen izradi specifičnog plana za primenu Direktive o industrijskim emisijama, koji se realizuje uz pomoć projekta IPA 2011 „Sprovođenje zakona u oblasti industrijskog zagađenja, sprečavanje hemijskih udesa i sprovođenje EMAS sistema”.

   

Dan zaštite novinara

Izvor: Radio Pančevo, 2.11.2015.

U Srbiji se danas obeležava međunarodni Dan zaštite novinara. Tim povodom, „Reporteri bez granica” zatražili su danas da Ujedinjene nacije preduzmu konkretne korake i postave specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za bezbednost novinara, pozivajući sve medijske organizacije i organizacije za slobodu medija da se pridruže njihovoj inicijativi.

   

Stipendije za najbolje studente državnih fakulteta

Izvor: Radio Pančevo, 31.10.2015.

Republički Fond za mlade talente raspisao je konkurs za stipendiranje do 800 najboljih studenata završnih godina osnovnih akademskih studija i do 400 studenata završne godine master akademskih studija. Rok za prijavu je 13. novembar. Između ostalog, uslovi koje kandidati treba da ispunjavaju jesu da su državljani Srbije, da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, da im prosečna ocena bude najmanje 8,5, da su položili sve ispite sa svih prethodnih godina studija i da su upisani na fakultete čiji je osnivač Republika Srbija. Takođe, potrebno je da kandidati koji konkurišu za stipendije nisu navršili 25 godina – za studente osnovnih akademskih studija, odnosno 27 godina – za studente master akademskih studija. Dodatne informacije mogu se pronaći na internet adresi www.mos.gov.rs/dositeja.

Studenti koji dobiju stipendiju imaju obavezu da rade u Republici Srbiji najmanje pet godina po završetku studija/školovanja ili da u tom roku najmanje tri godine budu prijavljeni i evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.