Baner

Srbija

Počinje isplata socijalne pomoći

 Izvor: Radio Pančevo, 17.4.2015.

Isplata socijalne pomoći za mart počeće danas, saopštili su nadležni iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi u saopštenju, isplata posebne novčane naknade i naknade za izdržavanje korisnika na porodičnom smeštaju za mart počeće danas, a propisuje ga Zakon o socijalnoj zaštiti.

 

Drugi dan Uskrsa

Izvor: Radio Pančevo, 13.4.2015.

Danas je drugi dan Uskrsa. Pravoslavna crkva i vernici obeležavaju jevanđelski događaj kojim je pre više od dva milenijuma počela novozavetna istorija čovečanstva. Ova sedmica naziva se i Tomina nedelja, nazvana po apostolu Tomi. Uskrs se slavi tri dana, pa je danas Uskršnji ponedeljak, kojim započinje Svetla sedmica, koja se smatra produžetkom Uskrsa, i tokom te nedelje se ne posti. Uskršnji utorak, prema narodnom verovanju, jedini je dobar utorak u godini. Ako je u Svetlu sredu nebo zvezdano, stariji ljude tvrde da će godina biti izuzetno rodna.

 

   

Danas je Vaskrs

Izvor: Radio Pančevo, 12.4.2015.

Hrišćani širom sveta obeležavaju Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću. U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt, i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu. Poznato je takođe da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskresnje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.

   

Velika subota – drugi dan hrišćanske žalosti

Izvor: Radio Pančevo, 11.4.2015. 

Pravoslavna crkva i vernici obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti – Veliku subotu. To je dan koji je Hristos proveo u Hadu, pa ga vernici obeležavaju u molitvi i tišini. Na Veliku subotu biće služena sveta liturgija u 9.30, a u ponoć, u subotu na nedelju, u Svetouspenskom hramu počinje litija, pa će vernici tradicionalno obići jedan krug centralnim ulicama grada.

   

Farbanje jaja na Veliki petak

 Izvor: Radio Pančevo, 10.4.2015.

Običaj je da se na Veliki petak, uoči Uskrsa, farbaju kokošja jaja i poklanjaju bližnjima. Po predanju, ovaj običaj je nastao tako što su hrišćani na Veliki petak tvrdili da će Hristos vaskrsnuti, a Jevreji su im uz podsmeh govorili da će to biti kada kokoške počnu nositi crvena jaja. U nedelju, kada je Hristos vaskrsao, kokoške su zaista nosile crvena jaja.

Danas se jaja ne farbaju samo u crvenu boju već postoji veliki broj veštačkih boja i načina na koje se mogu obojiti jaja. Jaja na tradicionalan način možete ofarbati u tople crvene ili žute tonove u vodi u kojoj su prethodno iskuvane ljuske crnog ili crvenog luka, cvekla, orahov list, crni slez, gospin cvet ili u soku od zove.