Baner

Srbija

Potraga za dve devojčice iz Vršca

Izvor: Radio Pančevo, 26.1.2016.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno tragaju za dvema devojčicama iz Vršca, čiji je nestanak sinoć prijavljen policiji.

Marija Križ (2001) i Danijela Brkljač (2002) poslednji put su viđene u selu Jermenovci, Opština Plandište.

Marija Križ visoka je oko 170 centimetara, punije je građe i ima plavu kosu. Na sebi je, u trenutku nestanka, imala karirani kaput plavo-sive boje, plave farmerke i crvene patike „starke”.

Danijela Brkljač visoka je oko 165 centimetara, ima smeđu dužu kosu. U trenutku nestanka, na sebi je imala crnu jaknu, plavu trenerku i bele duboke patike.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva građane koji imaju informacije o ovim dvema devojčicama da se jave dežurnoj službi Policijske uprave u Pančevu na telefon 013-192 ili najbližoj policijskoj stanici.

 

Danas je zimski Sveti Jovan

Izvor: Radio Pančevo, 20.1.2016.

SPC i njeni vernici danas proslavljaju Sabor Svetog Jovana Krstitelja, u narodu praznik još poznat i po imenu zimski Sveti Jovan. Crkva je ovaj datum odredila da bude posle praznika Bogojavljenja, koji je juče obeležen, a današnji praznik posvećen je Svetom Jovanu Preteči, koji je odigrao ključnu ulogu u ovozemaljskom životu Isusa Hristosa krstivši ga.

Sveti Jovan je bio veliki borac za istinu i borac protiv ljudskih greha i loših dela, što je na kraju platio glavom. Ovo je vrlo česta krsna slava kod Srba.

   

Zimski Krstovdan uoči Bogojavljenja

Izvor: Radio Pančevo, 18.1.2016.

SPC i njeni vernici danas obeležavaju zimski Krstovdan u spomen na događaj kada je u reci Jordan, Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista. Dan je postan. U crkvi se danas, u toku bogosluženja, krst stavlja u vodu i ukoliko se voda smrzne, biće rodna godina, kažu verovanja. Krst je inače simbol stariji od hrišćanstva, a kod starih Srba bio je čest simbol u vremenu i pre nove ere, jer su Srbi tada krstom označavali božanstva. SPC praznuje još jedan praznik istog imena, to je letnji Krstvovdan 27. septembra.

Sutra se slavi Bogojavljenje, a u noći između Krstovdana i Bogojavljenja, u ponoć, prema verovanju nebo se otvara – Bog se javlja, i tada treba pogledati u nebo i zamisliti želju.

 

   

SPC danas obeležava Obrezanje Gospodnje, Vasilija Velikog i Novu godinu

Izvor: Radio Pančevo, 14.1.2016.

SPC i njeni vernici danas praznuju Obrezanje Gospodnje, Svetog Vasilija Velikog i prvi dan u novoj 2016. godini.

U pojedinim gradovima širom Srbije na trgovima je noćas bio organizovan doček uz vatromet i muzički program. Organizovani doček bio je i u Starčevu, na Trgu neolita, ali i u pančevačkim kafanama i kafićima.

 

   

Večeras doček Nove 2016. po julijanskom kalendaru

Izvor: Radio Pančevo, 13.1.2016.

U srpskim pravoslavnim crkvama u ponoć će biti služen moleban – novo leto – za pravoslavne vernike i građane koji će dočekati Novu 2016. godinu po julijanskom kalendaru. SPC i njeni vernici će sutra, 14. januara, slaviti i praznike: Obrezivanje Gospodnje, Dan Svetog Vasilija Velikog i prvi dan u novoj 2016. po julijanskom kalendaru. Takođe, sutra se po običaju slavi i Mali Božić, a to je ujedno i završni dan u božićnom svečarenju.

Organizovanog dočeka Nove godine biće na trgovima u pojedinim gradova u Srbiji i Republici Srpskoj. Tradicionalno, doček nove označiće i vatromet na platou Hrama Svetog Save u Beogradu, ali neće biti organizovanog dočeka u Beogradu, kao ni u Pančevu, ali hoće u Starčevu.

Nastupi za doček:

– Starčevo – DJ Zox;

– Novi Sad – Ansambl „Zorule”, „Manjifiko”, Goran Bregović;

– Niš – Ceca;

– Jagodina – Stoja;

– Vrnjačka banja – „Riblja čorba”;

– Zlatibor – Milica Pavlović i Milan Dinčić Dinča;

– Pirot – Duvački ansambl Saše Krstića;

– Svilajnac – Snežana Babić Sneki;

– Ćuprija – Biljana Sečivanović;

– Kosovska Mitrovica – Željko Joksimović.