Baner
Baner

Srbija

Danas je Vaskrs

Izvor: Radio Pančevo, 12.4.2015.

Hrišćani širom sveta obeležavaju Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću. U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt, i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu. Poznato je takođe da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskresnje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.

 

Velika subota – drugi dan hrišćanske žalosti

Izvor: Radio Pančevo, 11.4.2015. 

Pravoslavna crkva i vernici obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti – Veliku subotu. To je dan koji je Hristos proveo u Hadu, pa ga vernici obeležavaju u molitvi i tišini. Na Veliku subotu biće služena sveta liturgija u 9.30, a u ponoć, u subotu na nedelju, u Svetouspenskom hramu počinje litija, pa će vernici tradicionalno obići jedan krug centralnim ulicama grada.

   

Farbanje jaja na Veliki petak

 Izvor: Radio Pančevo, 10.4.2015.

Običaj je da se na Veliki petak, uoči Uskrsa, farbaju kokošja jaja i poklanjaju bližnjima. Po predanju, ovaj običaj je nastao tako što su hrišćani na Veliki petak tvrdili da će Hristos vaskrsnuti, a Jevreji su im uz podsmeh govorili da će to biti kada kokoške počnu nositi crvena jaja. U nedelju, kada je Hristos vaskrsao, kokoške su zaista nosile crvena jaja.

Danas se jaja ne farbaju samo u crvenu boju već postoji veliki broj veštačkih boja i načina na koje se mogu obojiti jaja. Jaja na tradicionalan način možete ofarbati u tople crvene ili žute tonove u vodi u kojoj su prethodno iskuvane ljuske crnog ili crvenog luka, cvekla, orahov list, crni slez, gospin cvet ili u soku od zove.

   

Danas je Veliki petak

 Izvor: Radio Pančevo, 10.4.2015.

Pravoslavna crkva danas obeležava Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji ga je osudio da bude raspet na krstu. Toga dana Isus je i osuđen i razapet na Golgoti, gde je umro. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: „Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade.”

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva.

   

Građani da predlože mesta za kontrolu brzine kretanja

Izvor: Radio Pančevo, 30.3.2015.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava Saobraćajne policije, u cilju veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, u aprilu, u toku jednog dana, sprovešće akciju „Blic maraton”, u kojoj će, tokom 24 sata, neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za merenje brzine kretanja kojima raspolaže Saobraćajna policija. Policija poziva građane da do 3. aprila, putem elektronske pošte ili telefona, Saobraćajnoj policiji u područnim policijskim upravama, predlože mesta za kontrolu brzine kretanja vozila.