Srbija

Protest protiv Zakona o radu i Zakona o PIO

Izvor: Tanjug, Radio Pančevo, 17.7.2014.

Grupa sindikalaca, radnika i građana protestovala je protiv izmena zakona o radu i penzijskom i invalidskom osiguranju okupljanjem i šetnjom u centru Beograda. Protest na kome se, prema policijskim procenama, okupilo više oko 4.500 ljudi, trajao je oko dva i po sata, a nastavak je najavljen za 21. jul.

 

Nova hapšenja zbog „Azotare”

Izvor: Radio Pančevo, TANJUG, 11.7.2014.

Vlasnik „Zekstre” i predsednik UO Veterinarskog zavoda Dragan Đurić, vlasnik „Aktera” novinar Tihomir Trišić i vlasnik d. o. o. „Staša” Milan Divljak uhapšeni su danas zbog sumnje da su malverzacijama prilikom prodaje đurbiva oštetili pančevačku „Azotaru” za 7,5 miliona evra, prenosi TANJUG. Akciju hapšenja izveli su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal, a u nastavku rasvetljavanja zloupotreba u 24 sporne privatizacije. Đurić je uhapšen i 13. januara, zbog privatizacije Veterinarskog zavoda. Pušten je iz pritvora 23. januara, pošto je položio jemstvo od dva miliona evra.

 

   

Nivo aflatoksina vraćen na 0,05 mikrograma po kilogramu

Izvor: Radio Pančevo, B92 i BETA, 2.7.2014.

Nivo aflatoksina u mleku u Srbiji, od 1. jula, vraćen je na evropski standard od 0,05 mikrograma po kilogramu, potvrđeno je Agenciji BETA u Ministarstvu poljoprivrede.

Pravilnikom koji kontroliše nivo aflatoksina u mleku, predviđeno je da se od 1. jula nivo aflatoksina smanji 10 puta, s 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, što je u skladu sa standardima EU, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Vraćanje nivoa aflatoksina na nivo EU najavio je još početkom godine prethodni ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, koji je i potpisao pravilnik kojim se reguliše ta oblast.
Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta – s 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. utvrđeno da je zbog suše nivo tog otrova, koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane i krave.
Povećan nivo aflatoksina je kasnije utvrđen i u mleku zbog masovne ishrane krava neispravnim kukuruzom.

   

Počinje isplata učeničkih stipendija

 Izvor: Radio Pančevo, 17.6.2014.

Isplata učeničkih kredita i stipendija za maj i jun počeće danas, 17. juna.

Iznos učeničke stipendije i kredita je 5.400 dinara i učenici ukupan iznos od 10.800 dinara mogu podići u srednjim školama, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

   

Most Zemun–Borča gotov u avgustu

Izvor: Radio Pančevo, 12.6.2014.

Izgradnja mosta preko Dunava između Zemuna i Borče trebalo bi da bude gotova za oko dva meseca, najavio je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević. Prema njegovim rečima, cela pristupna saobraćajnica od mosta do pančevačkog i zrenjaninskog puta trebalo bi da bude izgrađena do septembra 2015. godine. Inače, most preko Dunava moći će da se koristi od septembra 2015.