Baner
Baner

Srbija

Danas je Aranđelovdan

 Izvor: Radio Pančevo, 21.11.2014.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sabor Svetog arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo prvi je stupio u borbu sa zlim duhom i to ime, po crkvenom tumačenju, označava „onog koji je kao Bog”.

Verovanje kaže da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju – kao putnik ili prosjak.

 

Srbija slavi Dan primirja u I svetskom ratu

Izvor: Radio Pančevo, 11.11.2014.

Srbija danas slavi Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Ovaj dan obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Srbija je u tom ratu izgubila oko 30 odsto stanovništva. Ovaj dan je kao državni praznik obeležen prvi put 2012. godine, u znak sećanja na sve nevino stradale žrtve od 1914. do 1918. godine.

 

   

Izmene u železničkom saobraćaju do 9. novembra

 Izvor: Radio Pančevo, 28.10.2014.

Zbog radova na pruzi Beograd Centar – Pančevo Vojlovica, između stanica Ovča i Pančevo Glavna, od danas, 28. oktobra, do 9. novembra, delimično će biti promenjen red vožnje vozova.

Od 7.52 do 12.52, biće promenjena organizacija saobraćaja vozova za prevoz putnika.

Putnički vozovi iz Zrenjanina u 6.45 i iz Vršca u 9.40 za Beograd Dunav stanicu saobraćaće do stanice Pančevo Glavna, a izostajaće na relaciji Pančevo Glavna – Beograd Dunav.

Vozovi iz stanice Beograd Dunav u 10.40 za Zrenjanin i u 11.45 za Vršac, umesto s Beograd Dunav stanice, polaziće s Pančevo Glavne u 11.16 za Zrenjanin i u 12.16 za Vršac, i neće saobraćati od Dunav stanice do Pančevo Glavne.

   

Danas je Sveta Petka

 Izvor: Radio Pančevo, 27.10.2014.

Srpska pravoslavna crkva danas praznuje Dan prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku.

Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Pored hramova Svete Petke često se nalaze izvori lekovite vode, koju ljudi uzimaju verujući da će im zalečiti rane i zaštititi ih od bolesti.

Paraskeva je rođena u Epivatu, kod grada Kalikratije u Maloj Aziji, pri kraju desetog ili početkom 11. veka.

   

Odložen početak grejne sezone

Izvor: Radio Pančevo, 15.10.2014.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić preporučio je lokalnim samoupravama i Udruženju toplana da odlože početak grejne sezone, koji je planiran za danas, zbog izrazito visokih temperatura za ovo doba godine.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva rudarstva i energetike, pošto se maksimalne dnevne temperature kreću oko 25 stepeni Celzijusa, grejanje stanova stvara nepotrebne troškove i za građane i za toplane.

Dodaje se da će resorno ministarstvo svakodnevno koordinirati aktivnosti lokalnih samouprava i Udruženja toplana u vezi s početkom grejne sezone i naglašava da će o tome redovno obaveštavati javnost.

Zvanično sezona grejanja u Srbiji počinje 15. oktobra i traje do 15. aprila. Izuzetno u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti se greju u danima kada je srednja dnevna temperatura manja od 12 stepeni Celzijusa.