Baner

Srbija

Prekršajne prijave zbog nepoštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama

Izvor: Radio Pančevo, 14.10.2015.

Upravna inspekcija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, nadležna za vršenje inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, podnela je danas 21 prekršajnu prijavu zbog nesprovođenja rešenja poverenika i nedostavljanja traženih informacija građanima. Danas su prekršajne prijave podnete protiv odgovornih lica u „Telekom Srbija” a. d., JP „Srbijagas” Novi Sad, „Železnice Srbije” a. d. i Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta, saopšteno je iz nadležnog ministarstva.

 

Savet REM-a o TV „Hepi” zbog Privrednog suda

Izvor: Radio 021, Radio Pančevo, 11.10.2015.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije pokrenuo je postupak za izricanje mera Televiziji „Hepi”, koja je u svom programu emitovala kajron kojim se pozivaju gledaoci da toj televiziji dostave saznanja o „kriminalnim radnjama predsednice Privrednog suda u Pančevu”. Predstavnici Televizije „Hepi” pozvani su na sednicu Saveta REM-a, koja je zakazana za ponedelјak, 12. oktobar, da se izjasne u postupku izricanja mera, preneo je Radio 021.

Privredni sud u Pančevu je ranije izrazio protest jer je TV „Hepi” naglašavala da ima saznanja da predsednica suda Speranca Jančić i njen suprug „kontinuirano sprovode organizovane kriminalne radnje”. Kolegijum suda u Pančevu saopštio je i to da su napadi TV „Hepi” na sud rezultat nezadovoljstva sudskom odlukom u sporu preduzeća „Viacom Tim” iz Beograda i „Luke Dunav” iz Pančeva, koju je donela upravo predsednica suda Speranca Jančić.

   

Poljoprivrednicima bespovratna sredstva za navodnjavanje

Izvor: Radio Pančevo, 10.10.2015.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je juče novih 153 ugovora, u vrednosti od 50 miliona dinara, vojvođanskim poljoprivrednicima, koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara u Vojvodini.

   

Vulin: Radnici imaju pravo na obračunske listiće

Izvor: Radio Pančevo, 10.10.2015.

U Srbiji je sve više poslodavaca koji ne daju radnicima obračunske listiće za isplatu plata. Na osnovu pomenutih listića, do sada je isplaćeno 158 miliona dinara za oko 5.000 radnika kojima poslodavci nisu isplatili zarade, rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin, i pozvao poslodavce da izdaju redovno obračunske listiće radnicima, a radnike da koriste to svoje zakonsko pravo. Kazne za poslodavce koji se toga ne pridržavaju su i do dva miliona dinara, naveo je Vulin, i podsetio da je obračunski listić dokaz na sudu i ima snagu izvršne isprave, kako bi radnici mogli da naplate svoja potraživanja, odnosno dobiju neisplaćene plate.

   

Banke obavezne da obaveštavaju klijente o promenama na računu

Izvor: B92, Radio Pančevo, 1.10.2015.

Nova pravila u pružanju platnih usluga danas stupaju na snagu i donose obavezu bankama da klijente obaveštavaju o promenama na njihovom računu. Uz to, od četvrtka će, pored banaka i Pošte, platni promet moći da obavljaju i sva zainteresovana privredna društva kojima finansijske usluge nisu osnovna delatnost.