Baner

Srbija

Neophodna oprezna vožnja i zimske gume

Izvor: Radio Pančevo, 22.11.2015.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da kada su na putu sneg, led ili poledica, obavezno imaju zimske pneumatike na vozilima. Oni su preporučljivi i kada su temperature niske, jer upotreba zimskih guma pri takvim uslovima znatno doprinosi bezbednosti saobraćaja, zato što su one projektovane za temperature ispod sedam stepeni Celzijusa. Na temperaturama ispod sedam stepeni, letnje gume gube svoja svojstva, pa znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put. Dubina šare zimskih guma, u vreme kada je njihova upotreba obavezna, ne sme biti manja od četiri milimetra, navodi se u današnjem saopštenju.

 

Signal s vežbe „Štit”

Izvor: Radio Pančevo, 21.11.2015.

Čist signal bez znaka RTS-a, koji RTS proizvodi s vežbe „Štit”, za sve televizije biće dostupan na 45. kanalu MUX3 ETV-a, saopšteno je iz Policijske uprave Pančevo.

   

Od januara besplatna zamena spornih softvera u VW vozilima

Izvor: Radio Pančevo, 15.11.2015.

U Srbiji ima 7.885 automobila koncerna „Folksvagen” sa spornim softverom za merenje emisije izduvnih gasova. Njihova zamena će, bez nadoknade vlasnika, početi u januaru sledeće godine, saopšteno je iz Agencije za bezbednost saobraćaja. Do sada je u Srbiji evidentirano 5.610 vozila marke „folksvagen”, 2.113 vozila marke „audi” i 162 marke „seat” sa spornim softverom, a taj broj bi mogao biti i veći pošto proizvođač tek radi na utvrđivanju svih mogućih kombinacija modela, tipova i varijanti u kojima je ugrađen, navedeno je u saopštenju.

   

Državne oranice za najugroženije poljoprivrednike

Izvor: Radio Pančevo, 12.11.2015.

Novim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u slučaju zloupotreba i favorizovanja pojedinca prilikom izdavanja državnih oranica, nadležni iz Ministarstva poljoprivrede u saopštenju navode, da će neodgovornim lokalnim samoupravama biti uskraćena sredstava iz budžeta Republike Srbije, dok će se po prvi put uvesti kazne za uzurpatore, a nelegalni usevi biti uništeni. Takođe, po prvi put, država je odlučila da deo svog poljoprivrednog zemljišta ponudi u otkup najugroženijoj grupi poljoprivrednika – malim proizvođačima. Svi koji u svom posedu imaju do 30 hektara, moći će da kupe na rate do 20 hektara državnog zemljišta na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj imaju prebivalište najmanje tri godine.

   

Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar

Izvor: Radio Pančevo, 11.11.2015.

Srbija danas obeležava 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Ovaj dan obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Praznik se obeležava na vidljiv i upečatljiv način, nošenjem amblema s cvetom Natalijina ramonda, u znak sećanja na sve nevino stradale žrtve od 1914. do 1918. godine. Srbija je u tom ratu izgubila oko 30 odsto stanovništva. Ovaj dan, kao državni praznik, obeležen je prvi put 2012. godine. Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama.