Baner

Srbija

Most Zemun–Borča od 18. decembra

Izvor: Radio Pančevo, 14.12.2014.

Most Zemun–Borča, preko Dunava, biće otvoren 18. decembra, a u saobraćaj će ga pustiti premijeri Srbije i Kine. Do kraja ove godine trebalo bi da budu završene i pristupne saobraćajnice od Novosadskog do Zrenjaninskog puta, zajedno sa Zrenjaninskom petljom, a do oktobra 2015. godine, i deo od Zrenjaninskog do Pancevačkog puta.

Most Zemun–Borča, preko Dunava, koji se gradi od oktobra 2011. godine, dugačak je 1,5 kilometar i imaće 21,6 kilometara pristupnih saobraćajnica. Ukupna vrednost mosta s pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, od  čega 85 odsto kreditira kineska „Eksim banka”, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju Srbija i Grad Beograd.

 

NIS snizio cene goriva

Izvor: Radio Pančevo, 12.12.2014.

Naftna industrija Srbije snizila je cene goriva na svojim benzinskim stanicama, tako da su dizel gorivo i benzin, kao i auto-gas, jeftiniji za po dva dinara, saopšteno je iz NIS-a.

Ovo je šesti put od 1. decembra da NIS snižava cene derivata.

   

Ukidanje zabrane zapošljavanja pred ministrima

Izvor: Radio Pančevo, Tanjug, 5.12.2014.

Opštine i preduzeća koji se finansiraju iz budžeta moći će od 2015. da zapošljavaju ljude, pod uslovom da ne troše više novca nego što im je dodeljeno. Ovo je jedno od rešenja kojim će u okviru budžetskih zakona za narednu godinu biti izmenjena Uredba o zabrani zapošljavanja doneta u februaru, koja predviđa da državne ustanove moraju da traže saglasnost Vlade kako bi zaposlile ljude. Ministri će o ovoj ali i o još nekim varijantama koje predviđaju da se dozvoli popunjavanje mesta ukoliko zaposleni odlaze u penziju, raspravljati narednih dana, pre nego što računica za 2015. stigne pred poslanike.

   

Narandžasto upozorenje – košava do 20m/s

Izvor: Radio Pančevo, 1.12.2014.

U južnom Banatu, kao i u Pančevu, košava dostiže i do 20m/s, pa je na snazi narandžasti stepen upozorenja. Jak olujni jugoistočni vetar duva i u Pomoravlju i istočnoj Srbiji.

Bor je okovan ledom, a desetine sela su bez struje. Olujni vetar doneo je pesak iz Sahare, pa je u pojedinim krajevima padala takozvana crvena kiša, a u Timočkoj krajini ledena.

Saobraćaj je otežan, a leda mestimično ima i na prilaznim putevima, zbog čega nadležni svima koji kreću na put preporučuju opreznu vožnju.

   

Danas počinje božićni post

 Izvor: Radio Pančevo, 28.11.2014.

Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje božićni post, kojim se pripremaju za proslavu jednog od najvećih hrišćanskih praznika – rođenje Isusa Hrista, odnosno Božić.

Božićni post traje do božićne liturgije, 7. januara. SPC navodi da post nije samo uzdržavanje od mrsnih jela, već da podrazumeva i duhovni post, odnosno uzdržavanje od strasti, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela.