Baner
Baner

Srbija

Nacionalni konkurs „Pokreni se za posao”

Izvor: Radio Pančevo, 1.2.2015.

Rok za prijavljivanje na nacionalni konkurs „Pokreni se za posao”, koji podržava kompanija „Filip Moris”, produžen je do 10. februara. Krоz ovaj prоgrаm dоdеlјuјu se bespovratna sredstva u opremi u vrednosti do 220.000 dinara za pokretanje ili unapređenje već postojećih malih i porodičnih preduzeća. Takođe, kоrisnicimа programa је nа rаspоlаgаnju veliki broj poslovnih i stručnih obuka, kao i sаvеtоdаvnа pоmоć еkоnоmskih stručnjаkа u trajanju od dve godine. Program je otvoren za građane s dobrom poslovnom idejom iz cele Srbije. „Pokreni se za posao” realizuje оrgаnizаciја ЕNЕCА šestu godinu zaredom. Detaljnije infоrmаciјe о kоnkursu, načinu prijavljivanja, kao i sam formular prijave za konkurs, zainteresovani mogu naći nа sајtu: www.pokrenisezaposao.rs, a dodatne informacije mogu se dobiti i putem telefona 018/528-228 i 018/240-306.

 

Danas je Sabor Svetog Jovana Krstitelja

 Izvor: Radio Pančevo, 20.1.2015.

SPC i njeni vernici danas proslavljaju Sabor Svetog Jovana Krstitelja, u narodu praznik još poznat i po imenu zimski Sveti Jovan. Crkva je ovaj datum odredila da bude posle Bogojavljenja, koje je juče obeleženo, a današnji praznik posvećen je Svetom Jovanu Preteči, koji je odigrao ključnu ulogu u ovozemaljskom životu Isusa Hristosa krstivši ga. Sveti Jovan je bio veliki zagovornik govorenja istine i borac protiv ljudskih greha i loših dela, što je na kraju platio glavom. Ovo je vrlo česta krsna slava u Srba.

 

   

Danas je Bogojavljenje

 Izvor: Radio Pančevo, 19.1.2015.

SPC i vernici proslavljaju danas Bogojavljenje u spomen na događaj kada je Duh sveti sišao na Isusa Hrista, nakon što ga je Jovan Krstitelj krstio. To je jedan od 15 najvećih verskih praznika. Po crkvenom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga krsti.

Posle krštenja, Jovan Krstitelj je video kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje.

   

SPC proslavlja zimski Krstovdan

Izvor: Radio Pančevo, 18.1.2015.

SPC i vernici danas obeležavaju zimski Krstovdan u spomen na događaj kada je u reci Jordan, Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista. Vernici danas poste. U crkvi se danas, u toku bogosluženja, krst stavlja u vodu i ukoliko se voda smrzne, biće, prema narodnom verovanju, godina rodna. 

Veruje se da se u ponoć, otvaraju nebesa i da se svaka želja može ispuniti, tako da tačno u ponoć, prema predanju treba pogledati u nebo i zamisliti želju. Želja, kakva god da je mora biti jasna.

   

Danas je Obrezivanje gospodnje i Sveti Vasilije

 Izvor: Radio Pančevo, 14.1.2015.

SPC i njeni vernici danas praznuju Obrezivanje gospodnje, Dan Svetog Vasilija Velikog i prvi dan u novoj 2015. godini. U srpskim pravoslavnim crkvama u ponoć je služen moleban – novo leto za građane.

U nekim većim gradovima širom Srbije na trgovima je noćas bio organizovan doček uz vatromet i muzički program. Organizovani doček bio je i u Starčevu, na Trgu neolita, ali i u pančevačkim kafanama i kafićima.