Srbija

Danas dečiji dodatak, sutra nega drugog lica

 Izvor: Radio Pančevo, 21.4.2015.

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za mart počeće danas, saopšteno je iz nadležnog Ministarstva.

Isplata dodatka za pomoć i negu drugog lica za mart, počeće u sredu, 22. aprila, saopšteno je iz nadležnog Ministarstva.

 

Počinje isplata studentskih stipendija

 Izvor: Radio Pančevo, 21.4.2015.

Isplata studentskih kredita i stipendija za mart i april počinje danas, a ukupan iznos koji će studenti primiti je 16.800 dinara, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo je za isplatu za mart i april obezbedilo blizu 187 miliona dinara za 11.122 studenata, koji su korisnici studentskog kredita.

   

Počinje isplata socijalne pomoći

 Izvor: Radio Pančevo, 17.4.2015.

Isplata socijalne pomoći za mart počeće danas, saopštili su nadležni iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi u saopštenju, isplata posebne novčane naknade i naknade za izdržavanje korisnika na porodičnom smeštaju za mart počeće danas, a propisuje ga Zakon o socijalnoj zaštiti.

   

Drugi dan Uskrsa

Izvor: Radio Pančevo, 13.4.2015.

Danas je drugi dan Uskrsa. Pravoslavna crkva i vernici obeležavaju jevanđelski događaj kojim je pre više od dva milenijuma počela novozavetna istorija čovečanstva. Ova sedmica naziva se i Tomina nedelja, nazvana po apostolu Tomi. Uskrs se slavi tri dana, pa je danas Uskršnji ponedeljak, kojim započinje Svetla sedmica, koja se smatra produžetkom Uskrsa, i tokom te nedelje se ne posti. Uskršnji utorak, prema narodnom verovanju, jedini je dobar utorak u godini. Ako je u Svetlu sredu nebo zvezdano, stariji ljude tvrde da će godina biti izuzetno rodna.

 

   

Danas je Vaskrs

Izvor: Radio Pančevo, 12.4.2015.

Hrišćani širom sveta obeležavaju Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću. U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt, i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu. Poznato je takođe da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskresnje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.