Srbija

Izmene u železničkom saobraćaju do 9. novembra

 Izvor: Radio Pančevo, 28.10.2014.

Zbog radova na pruzi Beograd Centar – Pančevo Vojlovica, između stanica Ovča i Pančevo Glavna, od danas, 28. oktobra, do 9. novembra, delimično će biti promenjen red vožnje vozova.

Od 7.52 do 12.52, biće promenjena organizacija saobraćaja vozova za prevoz putnika.

Putnički vozovi iz Zrenjanina u 6.45 i iz Vršca u 9.40 za Beograd Dunav stanicu saobraćaće do stanice Pančevo Glavna, a izostajaće na relaciji Pančevo Glavna – Beograd Dunav.

Vozovi iz stanice Beograd Dunav u 10.40 za Zrenjanin i u 11.45 za Vršac, umesto s Beograd Dunav stanice, polaziće s Pančevo Glavne u 11.16 za Zrenjanin i u 12.16 za Vršac, i neće saobraćati od Dunav stanice do Pančevo Glavne.

 

Danas je Sveta Petka

 Izvor: Radio Pančevo, 27.10.2014.

Srpska pravoslavna crkva danas praznuje Dan prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku.

Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Pored hramova Svete Petke često se nalaze izvori lekovite vode, koju ljudi uzimaju verujući da će im zalečiti rane i zaštititi ih od bolesti.

Paraskeva je rođena u Epivatu, kod grada Kalikratije u Maloj Aziji, pri kraju desetog ili početkom 11. veka.

   

Odložen početak grejne sezone

Izvor: Radio Pančevo, 15.10.2014.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić preporučio je lokalnim samoupravama i Udruženju toplana da odlože početak grejne sezone, koji je planiran za danas, zbog izrazito visokih temperatura za ovo doba godine.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva rudarstva i energetike, pošto se maksimalne dnevne temperature kreću oko 25 stepeni Celzijusa, grejanje stanova stvara nepotrebne troškove i za građane i za toplane.

Dodaje se da će resorno ministarstvo svakodnevno koordinirati aktivnosti lokalnih samouprava i Udruženja toplana u vezi s početkom grejne sezone i naglašava da će o tome redovno obaveštavati javnost.

Zvanično sezona grejanja u Srbiji počinje 15. oktobra i traje do 15. aprila. Izuzetno u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti se greju u danima kada je srednja dnevna temperatura manja od 12 stepeni Celzijusa.

   

NALED: Slediti primer Makedonije

Izvor: Radio Pančevo, 14.10.2014.

Vlada Srbije trebalo bi što pre da pristupi uvođenju centralizovanog sistema izdavanja građevinskih dozvola elektronskim putem kako bi ovaj proces bio znatno ubrzan i eliminisan prostor koji je u sadašnjoj proceduri veoma izložen korupciji, saopšteno je iz medijskog servisa NALED. Model, po kojem bi trebalo raditi, već više od godinu dana uspešno primenjuje Makedonija (preuzet od Singapura), a ta država izdavanje građevinskih dozvola skratila je na najviše 85 dana. S obzirom na to da je reč o zemljama sa istim pravnim nasleđem, ne postoji ozbiljnija prepreka da ovaj uspešan primer razvoja e-uprave bude prenet i u Srbiju, navodi se na portalu NALED-a. Makedonske vlasti više ne dozvoljavaju predaju dokumenata u papirnoj formi, a praćenje predmeta potpuno je onemogućilo postojanje tzv. uskih grla i drastično probijanje rokova za postupanje po zahtevima.

   

RIK proglasio 63 izborne liste

Izvor: Radio Pančevo, 11.10.2014.

Rok za prijavu lista za izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina istekao je u ponoć, a Republička izborna komisija je do sada proglasila 63 liste.

– RIK je proglasio ukupno 63 izborne liste, a u proceduri je još 21 lista – rekao je zamenik predsednik Republičke izborne komisije Ivan Šebek, dodajući da bi, ako sve bude u redu, na izborima za nacionalne savete manjina trebalo da se pojavi 84 liste. Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina zakazani su za 26. oktobar, a 17 nacionalnih manjina izborilo se za pravo da nacionalne savete bira na neposrednim izborima.