Baner
Baner

U Južnom Banatu sedmoro dece godišnje oboli od malignih bolesti

Izvor:Radio Pančevo, 14.2.2018.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti biće obeležen 15. februara pod sloganom- „Rano otkrivanje... veća šansa". Ovaj međunarodni dan obeležava se u cilju edukacije i efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života dece obolele od malignih tumora.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, uspostavljen je 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka, a danas se obeležava u više od 85 zemalja širom sveta.Na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u našoj zemlji je 2013. godine postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja.

U Republici Srbiji svake godine, u proseku, 314 dece uzrasta od 0 do 19 godina oboli od nekog oblika maligne bolesti, a 50 dece izgubi bitku sa ovom bolešću.

Na osnovu podataka Registra za rak ZJZ Pančevo, u Južnobanatskom okrugu, godišnje u proseku 7 dece oboli i 2 umre od malignih bolesti. Tokom poslednjih godina (u 2015 i 2016), u našem okrugu nije bilo registrovanih umrlih od raka u uzrastu od 0-19 godina. Najčešći maligni tumori kod dece u našem okrugu su akutne leukemije i linfomi, zatim maligne bolesti lokalizovane na mozgu, kostima, mekim tkivima, bubrezima i gonadama. U poslednjih 5-6 godina, umiranje od malignih bolesti kod dece najčešće je registrovano u uzrastu od 15-19 godina (72,7%), zatim u uzrastu 0-4 (27,3%) i u uzrastu 10-14 (9,1%), dok u uzrasnoj grupi 5-9 godina nije bilo smrtnih ishoda, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.