Baner
Baner

Pedijatrijska i ginekološka služba za četiri meseca u svim selima

Izvor: Radio Pančevo                                                             25.02.2013.

Član gradskog veća zadužen za razvoj sela Dejan Živanović i većnik za zdravstvo dr Dušan Malić, organizovali su danas radni sastanak sa predstavnicima mesnih zajednica sa teritorije Pančeva. Tema sastanka bila je kvalitet zdravstvene zaštite u naseljenim mestima.

Predstavnici seoskih sredina želeli su dodatna objašnjenja poput „zašto sva pančevačka sela nisu dobila ginekologe i pedijatre i koji su kriterijumi bili da ovi specijalisti posećuju jednom nedeljno samo pet, a ne sva sela.

Ovaj problem mogao bi uskoro biti otklonjen,prebacivanjem para iz resora za razvoj sela u zdravstvo, obećao je na sastanku većnik Dejan Živanović.

 

 

Kada je u pitanju zdravstvena zaštita po selima, svaka mesna zajednica na teritoriji Pančeva ima neki problem. Razlog za to je po oceni dr Dušana Malića, gradskog većnik za zdravstvo, što se godinama u ovu oblast malo ulagalo, ali i uplitanje politike. Situacija u zdravstvu je dramatična, jer se problemi nisu na vreme rešavali, pa sada treba mnogo toga kupiti i popraviti, što iziskuje dosta novca, tvrdi dr Malić

„Prvi uzrok lošeg stanja u zdavstvu je nedovljno novca koji se do sada izdvajao za ovu namenu, na nivou opštine, pokrajine i republike. Drugi uzrok je preveliki uplit politike na sve strukture u društvu, pa i na zdravstvo, tako da se ne može postati ni većnik, ni direktor, ni sekretar, bez političkog angažmana. Posledica toga je da na ključna mesta dolaze neodgovorni ljudi, neradnici, neprofesionalci. Zaposleni su bili u strahu da pričaju da je loša situacija u zdravstvu, ja kažem da je ona dramtična", izjavio je većnik za zdravstvo dr Dušan Malić,

Predstavnici pojedninih sela koja i idalje nemaju svog ginekologa i pedijatra, na današnjem sastanku sa gradskim većnicima želeli su objašnjenje zbog čega je to tako. Dr Mlić kaže da se nije bilo dovoljno novca da sva sela dobiju ove specijaliste, pa je kriterijum bio: broj stanovnika, veličina sela i koliko pacijenata posećuje Dom zdravlja. Uvidevši koliki je interes za ginekolozima i pedijatrima po selima, većnik zadužen za razvoj sela Dejan Živanović će pokušati kako je rekao da iz svog resora prebaci novac za ovu namenu. On se nada da će u naredna tri do četiri meseca sva sela dobiti ove specijaliste.

„Ovo je odlična ideja dr Malića da sela imaju ginekologe i pedijatre. Na žalost nije bilo dovoljno novca za sva sela. Na današnjem sastanku smo evidentirali da i u ostalim naseljenim mestima ima potrebe za ovim specijalistima. Mislim da ćemo iz mog resora naći novac da bi ga izdvojili i prebacili u zdravstvo, kako bi sva sela dobila pedijatra i ginekologa. Nadam se da će to biti i učinjeno u naredna 3 do 4 meseca kako bi svi bili zadovoljni", rekao je većnik zadužen za razvoj sela Dejan Živanović.

Ivanovčani su ipak u najvećem problemu, ocenjenjeno je na današnjem satanku. Oni useljenje u novu ambulantu očekuju od avgusta meseca. Zgrada je kompletno završena pre osam mesci, ali je nastao problem na relaciji Vodovoda i Doma zdravlja, priča predsednik MZ Ivanovo, Joška Dudaj koji se u više navrata obraćao direktorima ovih institucija.

„ Osam meseci čekamo na njeno otvaranje. Problem je nastao izmedju JKP Vodovod i kanalizacija i Doma zdravlja, a visina neophodnih sredstava je 300.000 dinara za priključenje hidratnog voda u dužini 94 metra. Mi smo kontaktirali direktore Doma zdravlja i Vodovoda" - rekao je prvi čovek Ivanova.

Sredstva za ove radove na hidratnom vodu za ambulantu u Ivanovu, obezbeđena su još pre dva meseca i Grad je uradio sve što je u njegovoj moći, tvrdi dr Malić.

"Sredstva u visini od 300.000 dinara su prebačena na račun JKP-a Vodovod i kanalizacija još krajem decembra i sada oni treba da urade posao" - kaže većnik. 

Gradski većnici, Malić i Živanović, kažu da će uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi ambulanta u Ivanovu što pre počela sa radom. Na današnjem radnom sastanku  ovi većnici su obećali predstavnicima mesnih zajednica sa teritorije Pančeva veće ulaganje u zdravstvenu zaštitu po selima. U planu je da svako selo dobije i kardiologa, internistu i neurologa, jer su najčešća oboljenja na našem području kardiovaskularna oboljenja, kao i da svaka zdravstvena ustanova po selima dobije po jedno vozilo domaće proizvodnje. Planirano je i da Pančevo posle četrdest i pet godina dobije novi rengen aparat, pošto je sadašnji, kako je dr Malić rekao postavljen još u „Titovo vreme".