Baner

Internacionalni karneval u Pančevu 15. i 16. juna

Izvor:Radio Pančevo, 11.6.2018.

Internacionalni karneval u Pančevu će biti održan 15. i 16. juna, na više lokacija u gradu i sa raznovrsnim programom. Otvaranje karnevalskih svečanosti tradicionalno započinje predajom ključeva grada gradonačelnika u ruke Maestra karnevala, što simbolično označava da gradom vladaju karnevalisti iz celog sveta, dobro raspoloženje i prijateljstvo. Kulminacija događaja je međunarodna karnevalska povorka kroz centar Pančeva, u subotu, 16.juna sa početkom u 20 časova.Svi programi su besplatni za posetioce.

Internacionalni karneval u Pančevu je međunarodna manifestacija od velikog značaja za Republiku Srbiju koja predstavlja različite kulture i karnevalske tradicije iz celog sveta. Kao najveća ulična manifestacija i prvi međunarodni karneval u Srbiji (od 2003.godine) održava se u organizaciji udruženja ''Prijatelji Pančeva'', pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam AP Vojvodine i Grada Pančeva.

Ova manifestacija postala je turistička atrakcija koju poseti više od 100.000 posetilaca sa oko 2.000 učesnika iz mnogih zemalja. Ucrtala je Srbiju na evropsku mapu karnevala, a kao član Federacije Evropskih karnevalskih gradova, Pančevo je Evropski karnevalski grad od 2004.godine. Kao perjanica savremenog međunarodnog karnevala u Srbiji, uzor je mnogim karnevalima u zemlji i regionu.