Baner
Baner

Grip pogodio sve uzraste, 100.000 obolelih

Izvor: Radio Pančevo, 10.1.2017.

U svim uzrasnim grupama potvrđeni su slučajevi gripa. U Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da je najmlađi potvrđeni slučaj gripa bio kod bebe od devet meseci, dok je najstarija osoba koja je bolovala od gripa imala 88 godina. Istitut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je četiri smrtna ishoda, od početka sezone, koja mogu da se dovedu u vezu sa obolevanjem od gripa. Svi umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa.

Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" od oktobra do 8. januara ove godine, prijavljeno je 96.734 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što predstavlja povećanje u odnosu na isti period prošle sezone.

Pred jačanja imuniteta, lekari preporučuju izbegavanje bliskih kontakata sa obolelima, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, zbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi, održavanje higijene prostora u kome radimo.

Terapija podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu lekova za sniženje povišene telesne temperature, a antivirusne lekove uzimati samo po preporuci lekara.

Antibiotici nisu delotvorni u lečenju ove bolesti. Kod pogoršanja bolesti neophodno je obratiti se lekaru.