Baner
Baner

Gradska manifestacija "Dan Dunava" 16. juna na Gradskom keju

Izvor:Radio Pančevo, 11.6.2018.

Gradska manifestacija „Dan Dunava" biće održana 16. juna dvanaesti put, a pod sloganom „Aktivni za reke".Obeležavajući Dan Dunava, Pančevo na najdirektniji način daje podršku i potvrđuje svoju maksimalnu ekološku angažovanost pridružujući se gradovima iz 14 evropskih zemalja Dunavskog sliva.

Zvaničan datum obeležavanja Dana Dunava je 29. jun, ali će u Pančevu biti obeležen nizom ekoloških, zabavnih i kulturnih aktivnosti u subotu, 16. juna, na Gradskoj plaži, programom koji će početi u 10 časova. Ukupan broj učesnika i volontera će i ove godine biti oko 180 uz pratnju pripadnika jedinica Crvenog krsta, koji će obezbeđivati učesnike u svim aktivnostima.

Pored tradicionalne ekološko-likovne radionice koju će voditi akademski slikari članova ULU "Svetionik", u ovom delu će učestvovati i članovi „Udruženja obolelih od multipleks skleroze", „Udruženje invalida rada", NO „Na pola puta" (bavi se poboljšanjem kvaliteta života osoba sa intelektualnim teškoćama), Udruženje „Prepoznaj u sebi", Udruženje dečiji atelje „Mali genije", deca iz predškolske ustanove  „Dečija Radost" i Kluba za stara i odrasla lica Gerentološkog centra Pančevo.

Ponovo je predviđeno čišćenja vodotoka i obala Tamiša od ušća Tamiša u Dunav do Gradske plaže. U akciji će učestvovati volonteri sa obale i volonteri na 20 čamaca, članovi klubova USRiN „Tamiš" i USRiN "Heroj Marko Kulić", a uz pomoć „Unije mladih" Pančevo, Ferijalnog saveza Pančeva, volontera OŠ "Miroslav Antić" iz Pančeva, učenika Tehničke škole „23 maj" iz Pančeva i udruženja građana i pojedinaca koji se budu prijavili organizatorima. Prikupljen plutajući nanos - sekundarne sirovine će preuzimati JKP "Higijena".

Za to vreme, publika na Gradskoj plaži moći će da uživa u programu ili uzme učešće u aktivnostima kao što su: „Pozdrav suncu" - „Amarant Yoga studia" iz Pančeva, „Na lepom plavom Dunavu" - SUMS Mažoret, demonstracija „Pančevačkih lavica" u koreografiji Irine Bogdanović, buto-ples u izvođenju Marka Nektana, mornarsko-plesna koreografija UG „Romaška" u izvođenju Asje Bogdanović, promocija rekreativnog veslanja u realizaciji Sportskog kluba " SPORTIKO" iz Pančeva.

Katamaran „Panuka" Turističke organizacije Pančevo će tokom manifestacije voziti predstavnike medija koji će moći da zabeleže akciju volontera na čamcima u akciji čišćenja vodenog „ogledala" od PVC ambalaže, a posle po grupama u promotivnim plovidbama i  volontere, učesnike 12. gradske manifestacije  „Dan Dunava" u Pančevu.