Baner

Asfaltna baza vruća tema u Pančevu

Pančevo /Izvor: Radio Pančevo

Štrabag, većinski vlasnik Vojvodinaputa, posle dve godine dobio je mišljenje stručne komisije gradske uprave da nova asfaltna baza u Vojlovici neće loše uticati na životnu sredinu. Ova odluka izazvala je ponovo buru na lokalnoj političkoj sceni. Dok jedni misle da nije vreme da se strani investori odbijaju, drugi imaju stav da gradu ne trebaju novi zagađivači posebno u tom delu grada.

 

Ašov još nije zaboden u zemlju kako bi izgradio novu asfaltnu bazu u našem gradu, a već postoje dobri razlozi za i protiv nove fabrike. Stara asfaltna baza sazidana je još sedamdesetih godina prošlog veka, pa Gradska vlast tvrdi da nova bitno smanjuje zagadjenje od postojeće. Savetnik gradonačlenice Filip Mitrović, kaže da pojedine političke stranke stvaraju u narodu bespotreban strah od izgradnje nove baze.

„Zamislite da u Pančevu nije došla ova investicija,oni bi izgradili novu asfaltnu bazu u nekom drugom gradu, Kovinu, Kovačici,a nama bi ostavili auto od pre 30 godina.Ako postoji mogućnost da se modernizuju tehnologije, bilo kog proizvođača, Grad ne sme da bude suprostravljen tako nečemu i ne smemo da igramo na prizivanju straha kod ljudi“, priča Mitrović.

Pančevce niko nije pitao za mišljenje, pa Gradski odbor Srpske radikalne stranke koji se protivi izgradnje asfaltne baze baš na tom mestu, predlaže vlastima raspsivanje referenduma. Predsedik okružnog odbora SRS Petar Jojić, smatra da o izgradnji baze u Vojlovici ne mogu odlučivati ljudi van Pančeva makar bili i doktori nauka.

 

„Ovi eksperti koji stanuju na Dedinju ili u Novom Sadu, njih mi je dosta. Ja 50 godina u ovom gradu pratim one koji su rukovodili,crpeli i pljačkali Pančevo i iz Novog Sada i iz Beograda.Vreme je da se zaštiti zdravlje naše dece i ljudi, i vreme je da kažemo ovo može, ovo ne može, a nek oni nude 100 miliona evra.SRS ocenjuje da su važniji interesi građana i njihovo zdravlje nego jedna asfaltna baza, jer ona neće proizvoditi asfalt u zatvorenom sistemu, kao vodu za grejanje, to nije tačno i samo lud čovek može to da prihvati “, zaključio je Jojić.


 

On zahteva i da se o ovoj temi izjasni pančevačka Skupština, a sa njim se slaže i šef gradskog odbora Liberalno demokratske partije Predrag Patić. LDP je mišljenja da investitore ne treba terati iz grada i ugrožavati postojeća radna mesta u Vojvodinaputu, kao i da nova baza znači bitno smanjenje zagadjenja. Patić, ipak, primećuje da i u samoj gradskoj vlasti postoji konfuzija i ne slaganje po tom pitanju.

„Mi smo spremni da podržimo inicijativu radikala, da se ova tema nađe na skupštini, i da razgovaramo sa većnikom za zaštitu životne sredine, kakav je njegov program za zaštitu životne sredine u gradu Pančevu.Mislimo da je problem i u vlasti,što se jedan deo izjašnjava pozitivno o tome, gospodin Delja se izjašnjava negativno, a većnik za privredu se nije izjašnjavao uopšte, tako da praktično u okviru vlasti imamo i ove koji su za, protiv i uzdržani, što je prilično konfuzna situacija“, kaže Patić


Ostalo je još uvek nejasno da li je odluka komisije doneta i pod pritiskom pretnje Štrabaga, da će i asfaltnu bazu i sedište kompanije premestiti u Kovin, a tristiotinak radnika Vojvodinaputa ostaviti bez posla. Niko zvanično ne želi da potvrdi ovu glasinu, ali svi o tome pričaju. Jedno je sigurno – izgradnja asfaltne baze lako može ostati tema oko koje će se odmeravati političke snage i ubirati glasovi u Vojlovici. O tačnim efektima po ekologiju možda nekom drugom prilikom.

(A.V)

 

Komentari 

 
0 #1 05-08-2010 18:12
Jasno je da gradjane Panceva po pitanju zagadjenja,gospoda iz Beograda i Novog Sada,uopste ne konstatuju i sami donose odluku sta je za nase zdravlje najbolje.Iritira medjutim stav,mladog,"demokratskog" lidera Mitrovica i njegovo pametno poredjenje stare asfaltne baze sa starim kolima.Zaboravlja da je vlast,u kojoj je i on,ne znam samo zbog kojih zasluga,duzna da svojom inspekcijom i zatvori staru asfaltnu bazu,ako preko mere zagadjuje.Na gradskoj vlasti je da stiti gradjane i njihovo zdravlje i da natera da korumpirana inspekcija radi svoj posao a ne da misljenje trazi u Beogradu.Vunderkind
Citiraj