Baner

Lokal

Radio Pancevo

Led na Tamišu

Izvor: Radio Pančevo, 5.1.2017.

Na Tamišu, Tisi, i Moravici zabeležena je pojava delimičnog i potpunog ledostaja debljine od 1.5 do 4.5cm, dok je na Neri zabeležena pojava priobalnog leda. Formirani led imaće tendenciju zadržavanja narednih dana, a od 7. januara se očekuje povećanje gustine leda, navodi Odsek za hidrološke prognoze, rane najave i upozorenja RHMZ-a.

 

Vojne i poljoprivredne penzije danas

Radio Pančevo, 5.1.2017.

Isplata vojnih i poljoprivrednih penzija za decembar počela je danas na šalterima Poštanske štedionice. Bivši zaposleni koji penziju primaju preko tekućih računa, isplatu prvog dela za decembar, mogu da očekuju u utorak 10. januara, navedeno je na sajtu PIO fonda. Isplata penzija na kuće adrese i na šalterima pošta vršiće se od srede, 11.janura.

   

Otkazane akcije u Azotari. Rezerve krvi niske

Izvor: Radio Pančevo, 5.1.2017.

Novogodišnje praznike dočekali smo sa stabilnim rezervama krvi, međutim zbog svakodnevne potrošnje velikog broja jedinica krvi za lečenje najtežih bolesnika, najčešće se radi o teškim krvarenjima iz digestivnog trakta koja traju danima, rezerve krvi danas su na znatno nižem nivou. Posebno su niske rezerve A negativne krv, saopštava Služba za transfuziju Pančevo. Dodatni problem u obezbeđivanju rezervi krvi, nastao je juče kada su nakon havarije koja se desila u HIP Azotari, otkazane već dogovorene akcije dobrovoljnog davanja krvi, u ovoj fabrici. Otkazivanje današnje i sutrašnje akcije u Azotari, znatno će poremetiti obezbeđivanje rezervi krvi u narednim danima. Iako je desetak radnika Azotare ipak došlo danas u Službu, taj broj nije ni približan broju koji bi bio da je Transfuzija kako što je i bilo planirano posetila Azotaru, kaže transfuzilog dr Radmila Rajlić Ristovska iz ove službe. Ona je zamolila naše sugrađane, da se solidarišu i pokažu humanost u prvim danima nastupajuće godine, kako bismo nastavili nesmetano lečenje svih pacijenata kod kojih je neophodna primena krvi u lečenju.

   

Na Tucindan ne tucite decu

Izvor: Radio Pančevo, 5.1.2017.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici obeležavaju praznik koji se naziva Tucindan. Ovaj narodni praznik uvek pada 5. januara, dva dana pred Božić, odnosno dan pred Badnji dan. Toga dana se kolje i priprema pečenica za Božić. Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokošku. Običaj vezan za klanje pečenice, ostao je verovatno iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za žrtvoprinošenje. Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime. Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.

   

Poginuo radnik Azotare

Izvor: Radio Pančevo, 4.1.2017

U pogonu Karbamid, u "HIP Azotari" u Pančevu, nešto posle 12 sati došlo je do nesreće u kojoj se jedan radnik ugušio od amonijaka.