Baner
Baner

Sinoć otvoren 11. Festival podvodnog filma i fotografije

Izvor: Radio Pančevo, 22.3.2014.

U okviru 11.Festivala podvodnog filma i fotografije, koji je sinoć otvoren u Kulturnom centru, večeras će u Izabinskom prostoru Kulturnog centra od 20h biti održane projekcije četiri filma: „Na izgubljenim položajima" iz Hrvatske, „Živi tepisi „ iz Španije, „Jontala, oaza usred mora" iz Italije i francuski film „Tigar plaža". Festival traje do 23. marta, a organizator  je Klub podvodnih aktivnosti Pančevo. Ulaz na projekcije je slobodan. Otvaranjem  izložbe podvodne fotografije sinoć je zvanično otvoren festival. 

 

U foajeu Kulturnog centra posetioci su imali prilike da pogledaju fotografije devet autora, od toga osam iz Srbije i jednog iz Hrvatske. Oni su prikazali fotografije u tri kategorije: riba, makro i kompozicija, odnosno ambijent. Žiri su činili: Slavko Makara, Boban Stevanović i Danijela Akčin. Gran-pri za sveopšti utisak i rad na ovom festivalu koji ima najbolje fotografije osvojio je Janez Kranjc, a organizator festivala Slavko Makara rekao je za naš program i ko su ostali nagrađeni po kategorijama.

"U kategoriji ambijent, pobedio je Dalibor Andres iz Hrvatske s fotografijom "Pramac", u kategoriji riba, najbolji je Milan Zurković iz Sombora, sa fotografijom "Pirsing", dok je u kategoriji makro nagradu osvojila  Ivana Orlović-Kranjc sa slikom "Konjić". Nagrade su keramičke pločice koje simbolišu more i ribe." - kaže organizator.

Svi zainteresovani će imati prilike da pogledaju ukupno deset filmova iz Hrvatske, Italije, Holandije, SAD, Francuske, Španije i Srbije. Glavna tema filmova su potopljeni brodovi i olupine. Projekcija filmova u Izabinskom prostoru Kulturnog centra počela je prikazivanjem četiri filma. U subotu će biti prikazana takođe četiri filma, a za nedelju su planirana dva filma, koja su, prema rečima organizatora ovog festivala za sve uzraste. Filmovi se ne ocenjuju. Predsednik Kluba podvodnih aktivnosti Pančevo Slavko Makara koji je ujedno i instruktor u ronjenju u klubu, objasnio je da je zahtevnije napraviti fotografiju nego film.

"Neuporedivo je teže uraditi fotografiju nego film. Da bi neko napravio dobru fotografiju, mora se riba uhvatiti u momentu kada miruje. Mora se voditi računa na kojoj ste dubini, koliko imate vazduha, koja je temperatura vode, koja je svetlost i pored svega toga, mora se pronaći onaj momenat najlepši za tu fotografiju."- objašnjava on.

Pitali smo i koliko je vremena potrebno da se nauči ronjenje i fotografisanje pod vodom.

„Potrebno je oko dve godine da se prvo neko bavi ronjenjem, mora da ima dobro oko, ako je neko na površini solidan fotograf, može biti i na dnu dobar fotograf. Najveći problem je podvodni fotoaparat koji su poprilično skupi, kao i kućište u kojima se nalaze koja ponekad mogu biti skuplja nego sam fotoaparat. Često se desi, ako se ne vodi dovoljno računa, da kućište popusti i slana voda može sve fotografije upropastiti."

Dobitnica nagrade za fotografiju u kategoriji makro, Pančevka Ivana Orlović-Kranjc bavi se trideset godina ronjenjem, a desetak godina fotografijom. Ona kaže da joj nagrada znači zbog truda koji je uložila. Koliko je teško napraviti fotografiju pod vodom, govori i činjenica da ne sme da se diše dok se slika, zahteva sate sedenja na dnu mora, energiju, snagu, mirovanje, a bez znatiželje je nemoguće.

,,Ova fotografija nastala je iz slučajnog susreta sa konjićem jedne noći na Jazu, kada sam sama ronila. Oduševila sam se jer ova vrsta životinje voli stajaću vodu i retko se može videti. Napravila sam par dobrih fotografija i jedna od tih je i ova koja je pobedila. Inspiracija je svuda, čim zaronim. To je čaroban i sasvim sakriven svet od svih nas, nije nešto što se može videti svakodnevno. Morate da znate da ronite, ali samim tim je i strast veća. Važno je biti izuzetno dobro balansiran, morate poznavati biologiju mora, veoma strpljivi, a sve se to godinama proučava."

Svi ljubitelji podvodnog sveta imaće prilike da uživaju u lepotama i raznolikosti živih bića pod vodom, egzotičnim fotografijama morskih i okeanskih dubina profesionalnih i amaterskih autora iz zemlje i inostranstva na prikazanih 26 fotografija, do 27.marta u foajeu Kulturnog centra.

Filmovi će biti prikazivani tokom prva tri dana festivala, od 20h u Izabinskom prostoru Kulturnog centra. Ulaz na projekcije je slobodan.