Baner
Baner

Izložbom „Dvadeset lakih komada” otvoren „Nova festival”

Izvor: Radio Pančevo, 9.10.2015.

Izložbom „Dvadeset lakih komada – izbor iz italijanskih stripova inspirisanih muzikom”, sinoć je u Galeriji Milorada – Bate Mihailovića otvoren prvi „Nova festival” – festival nove i avangardne umetnosti. Izložbu je priredio Andrea Placi, kolumnista, urednik i prevodilac strip izdanja, kao i autor brojnih izložbi stripa. Program „Nova festivala” će trajati tri dana, u organizaciji Udruženja za promociju kulture i umetnosti „KomunikArt” iz Pančeva, i pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Izložba „Dvadeset lakih komada” je izbor od dvadesetak stripova čiji su autori najpoznatiji italijanski strip umetnici, koji su inspiraciju pronašli u muzici, rekao je priređivač izložbe Andrea Placi.

– S obzirom na to da se dugo bavim stripom, sa čime su organizatori ovog festivala bili upoznati, pozvan sam da načinim lični izbor stripova na čije je stvaranje uticala muzika. Pred sobom sam imao na hiljade različitih radova, od kojih sam načinio izbor i oni su se našli na ovoj izložbi – izjavio je Placi.

U ime Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, koji je pomogao da izložba bude realizovana, obratio se Đanfranko Renda, zamenik direktora Instituta.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde, prvenstveno jer nisam prvi put u Pančevu, jer smo i kao Institut imali priliku da sarađujemo s Kulturnim centrom Pančeva pre nekoliko godina. Ovoga puta je drugačije, neobično, ali odlično, jer se tiče stripa i poznatog italijanskog umetnika Placija. Inače, pripadam generaciji u čije vreme strip nije smatran umetnošću kao danas, jer je postojala podela na kulturu i supkulturu. Međutim, mislim da postoji samo jedna vrsta kulture – ona koja dolazi iz srca, a to je ono što nam je večeras prikazao Andrea Placi – kazao je Renda.

U ime Grada obratio se gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, koji je rekao da će „Nova festival” upotpuniti kulturnu scenu grada, s obzirom na svoju specifičnost, kao i da u Pančevu postoji publika zainteresovana za ono što je avangardno u umetnosti.

– Siguran sam da će ovaj festival zaživeti i postati mesto susretanja domaćih i stranih muzičara, koji će promovisati avangardnu scenu. Festival će „brendirati” Pančevo na nacionalnoj, evropskoj, a čini mi se i svetskoj avangardnoj sceni, jer već na prvom izdanju imamo i goste iz SAD – ocenio je Pavlov.

Nakon otvaranja izložbe, nastupio je eksperimentalni duo „A. Klang” iz Pančeva, koji čine Sava i Nikola Marinković.

Prvo izdanje festivala nove i avangardne umetnosti je posvećeno prvenstveno domaćoj i svetskoj avangardnoj muzici. Tako će večeras, druge večeri festivala, u dvorani „Apolo”, publika biti u prilici da od 20 sati čuje Judžin Čedborn & „Šreder duo” iz SAD, a od 22 sata elektroakustični duo „12z” iz Mađarske.