Baner
Baner

Promenljivo vreme škodi voću i povrću

 Izvor: Radio Pančevo, 7.8.2014.

Promenljivo vreme ovoga leta uticalo je na voće i povrće da sporije zri, ali i da se brzo kvari. Zato ono što kupimo na pijaci trebalo bi odmah pojesti, kažu stručnjaci.

Česta obilna kiša škodiće i suncokretu, čija berba bi uskoro trebalo da počne.

Lubenice i dinje ovoga leta nisu slatke kao ranijih godina. Poneki komadi nisu ni dovoljno zreli. Breskve, kajsije, pa i šljive ako stoje van firižidera veoma se brzo kvare pa problem imaju proizvođači, prodavci i kupci. Velika vlaga prouzrokovala je pojavu  bolesti na voću te proizvođači beru nedovoljno zrelo voće, što utiče na njegov kvalitet.

- Prevelika količina padavina dovela je do pojave bolesti na voću i zbog toga se brzo kvari. Zbog ovih uslova da rod ne bi propao proizvođači voće beru nedovoljno zrelo. Čuvaju ga u hladnjačama i kad ga iznesu na pijacu ono ne može dugo da traje. Kad ga kupite trebalo bi ga odmah i pojedsti, objašnjava diplomirani inženjer zaštite bilja u Poljoprivrednoj stručnoj službi" Institut Tamiš", Marina Lazarević.

Uzročnici bolesti nisu opasni po ljudsko zdravlje te se voće, ako se dobro trulež očisti  može slobodno davati i  maloj deci i bebama.

- Nije potrebno voće termički obrađivati. To su biljni patogeni koji ne utiču na zdravlje ljudi. Trebalo bi samo trulež dobro ukloniti i može se slobodno jesti pa davati i deci, kaže naša sagovornica.

Obilne padavine dobro su nakvasile zemljište što je uticalo na dobar ovogodišnji rod  kako voća i povrća tako i jesenjih ratarskih kultura. U ovim uslovima bolesti su česte i kod ratarskih kultura. U ovom momentu najugroženiji su suncokret i kukuruz.

-  Sa suncokretom će biti problema. Žetva bi trebalo uskoro da počne ali zbog vlage  pojavilo se truljenje glavice. To će uticati na kvalitet roda. I na kukuruzu očekujemo sličnu pojavu. Počeo je let druge generacije kukuruznog plamenca. Bolest će se razviti što će takođe uticati na rod. Smena kiše i sunca utiče na pojavu  biljnih bolesti te će proizvođači zbog toga ove godine imati dosta problema,  naglasila je inženjer zaštite bilja, Marina Lazarević .

Ona preporučuje proizvođačima šećerne repe da,  kad se ukaže prilika, zaštite usev kako ne bi došlo do propadanja lista što bi uticalo na smanjenje šećera u korenu.