Baner

Ekologija

Tim za vanredne situacije: fabrike negiraju odgovornost za zagađenje, u gradu se i dalje teško diše

      Pančevo  /Izvor: Radio Pančevo

Na vanrednoj sednici Tima za vanredne situacije u Gradskoj upravi u Pančevu svi predstavnici fabrika južne zone negirali su da imaju veze sa jučerašnjim i današnjim zagađenjem, dok su predstavnici gradskih vlasti izjavili da ne prihvataju takva obrazloženja.

Zavod za javno zdravlje je saopštio da je čađ juče bila za 300 procenata viša od dozvoljene granične vrednosti imisije, a u vazduhu je i dalje koktel benzena, amonijaka, ukupnih ugljovodonika i azotnih oksida.

Gradonačelnica Vesna Martinović naložila je svim fabrikama da do sutra u 10 sati dostave mere koje će preduzeti kako bi se zagađenje smanjilo.

 

Sinoć novo zagađenje u Pančevu

  Pančevo  /Izvor: Radio Pančevo

Ovoga jutra je magla nad Pančevom i teško se diše, ali ne od zagađenja. Koncentracije zagađujućih materija u vazduhu opale su tokom noći i aparati gradskog monitoringa ih trenutno ne beleže.

Građani su sinoć između pola devet do ponoći zvali Centar za obaveštavanje zbog zagadjenja, uglavnom sa Sodare i iz Centra, a monitoring je beležio uvećane vrednosti benzena i ukupnih ugljovodonika.

   

Dunav u Srbiji još uvek nije zagađen nakon izlivanja mulja u Mađarskoj

    Pančevo  /Izvor: Radio Pančevo

Dunav u Srbiji nije zagađen, posle ekološke katastrofe u Mađarskoj, izjavio je ministar ekologije Oliver Dulić. Nema opasnosti po ljudske živote, poručuju iz Sektora za vanredne situacije. Za danas je najavljena kontrola kvaliteta vode na Dunavu kod Bezdana.

U Mađarskoj je zabeležen prvi slučaj pomora ribe zbog toksičnog mulja koji se pre tri dana izlio iz fabrike aluminijuma na zapadu zemlje, a spasioci se trude da umanje razmere katastrofe. Evropska komisija nudi pomoć, a Srbija i Hrvatska počinju neprekidnu kontrolu vode u Dunavu.

   

Ponovo zagađenje u Pančevu

    Pančevo  /Izvor: Radio Pančevo

Iako ovoga jutra, prema podacima od 6 sati, nije bilo zagađenja u vazduhu Pančeva u 7 sati se situacija promenila. Građani su ponovo počeli da zovu Centar za obaveštavanje i Radio Pančevo žaleći se na neprijatne mirise.

Aparati Gradskog monitoringa trenutno ne pokazuju povećano zagađenje, ali je dežurni ekolog Zdenka Miljković za naš program izjavila da ćemo više informacija imati oko 8 sati.

Inače, sinoć se više od 20 građana javljalo Centru za obaveštavanje zbog zagađenja. O tome su upoznate inspekcijske službe i Gradonačelnica.

   

Danas je svetski dan bez ozonskog omotača

   Pančevo  /Izvor: Radio Pančevo

Svetski dan zaštite ozonskog omotača u Srbiji se obeležava danas sa ciljem da se istakne značaj očuvanja ozonskog omotača i podstakne najmlađe stanovništvo da razmišlja o tome.