Baner

Ekologija

Nastavlja se ekološka akcija "Do plaže - preko reciklaže"

    Izvor: Radio Pančevo

Ekološka akcija “Do plaže - preko reciklaže!” započeta početkom juna, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, nastavlja se, saopšteno je iz BiS reciklažnog centra.

Kontejneri za odlaganje ove vrste otpada za vikend će biti postavljeni u centru Pančeva i na Kotežu 1.

 

I u Pančevu održana akcija "Veliko spremanje Srbije"

    Izvor: Radio Pančevo

Pančevo se i ove godine pridružilo velikoj akciji “Očistimo Srbiju”. Akcija je počela u 9 sati na svim lokacijama, a volonteri, većinom učenici osnovnih i srednjih škola, na više lokacija su čistili zelene površine, ulice i prilaze u blizini škola.

Akcija je sprovedena i u svim pančevačkim selima u organizaciji tamošnjih komunalnih preduzeća, a i pripradnici pripadnici komande za razvoj banatske brigade Pančeva učestvovali su u akciji čišćenja Pančeva.

   

Ekološka akcija BIS Reciklažnog centra za đake

    Izvor: Radio Pančevo

Povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine i povodom akcije Veliko spremanje Srbije, "BiS Reciklažni centar" pruža mogućnost đacima Pančeva da, čuvajući životnu sredinu - zarade džeparac za letovanje.

Sa željom da grad sačuvaju čistim, da se sačuvaju prirodni resursi i afirmiše reciklaža, ali i da se mladi Pančeva edukuju o nužnosti pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada, "BiS Reciklažni centar" će za svaki doneti rashodovani električni ili elektronski uređaj, donosiocu ove vrste otpada isplatiti iznos prema usvojenom cenovniku.

Namenski kontejner gde se može donositi elektronski i električni otpad postavljen je na platou u Ulici Maksima Gorkog, broj 2, u Pančevu.

   

U Omoljici počelo da radi prvo postrojenje za reciklažu sijalica

  Izvor: Radio Pančevo

Prvo postrojenje za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica počelo je da radi u Omoljici. Investicija vredna više od pola miliona evra pretenduje da Srbiju pozicionira kao balkanski centar za reciklažu sijaličnog otpada, kažu u komaniji BIS Reciklažni centar, koji posluje u okviru firme Božić i sinovi.

Ovo postrojenje je, osim što je prvo u takve vrste u Srbiji, prvo je i u regionu. Nalazi se u Omoljici i u stanju je da godišnje reciklira više od 15 miliona sijalica, a ukoliko bi se radilo u dve smene, više od 30 miliona.

Za samo jedan sat rada, u postrojenju će moći da se reciklira 6.000 komada izvora veštačkog svetla, a sav reciklirani otpad moći će ponovo da se upotrebi kao sirovina, odnosno u proizvodnji novih materijala.

   

Dan bez duvanskog dima

  Izvor: Radio Pančevo

Svetski dan bez duvanskog dima, obeležava se 31.maja, a tema ove godine je “Uplitanje duvanske industrije”. Svetski dan protiv pušenja, biće obeležen brojnim medijskim nastupima, izradom propagandnog materijala i parola protiv duvanske industrije i protesnom šetnjom, u Beogradu, od Trga oslobođenja do Kalemegdana. Obleževanje ovog datuma, podstaklo nas je da pitamo, pušače koji su zaposleni u našoj medijkoj kući -da li imaju nameru da se osobode duvanskog dima, koji dokazano ima kancerogeno de­lovanje i izaziva maligna i kardiovaskularna oboljenja.