23. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

VUČIĆ NA POSTAVLJANJU KAMENA TEMELJCA ZA IZGRADNJU INTERMODALNOG TERMINALA: Ovo je uslov bez koga ne možemo da idemo napred

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanom postavljanju kamena temeljca za izgradnju intermodalnog terminala u Batajnici.

Svečanost polaganje kamena temeljca je počela u 11 i 30 sati.

Polaganju kamena temeljca pored predsednika Vučića prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Foto: Printscreen YouTube/ Tanjug News Agency official

Na početku svečanosti pušten je snimak na kojem se vidi kako će terminal izgledati kada se izgradi.

Foto: Printscreen YouTube/ Tanjug News Agency official

Nakon toga okupljenima se obratio ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici, a zatim ministarka Joksimović.

OVO SRBIJI MNOGO ZNAČI

Vučić je rekao da će intermodalni terminal mnogo značiti Srbiji.

– Ovo je uslov bez koga ne možemo da idemo napred – istakao je Vučić i dodao da Beč ima tri ovakva terminala.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

Kako kaže, na terminalu će raditi značajan broj ljudi i nada se da ćemo imati bar tri puta više kamiona na ulicama nego danas.

Vučić se zahvalio podršci Evropske Unije na ovom projektu i istakao da je ona uložila veliki novac u ovaj projekat.

Nakon obraćanja predsednika Srbije simbolično je postavljen kamen temeljac za terminal.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency officialhttps://www.youtube.com/embed/FyfOnfUWLZU

SVE O INTERMODALNOM TERMINALU

Na intermodalnom terminalu, će se ukrštati trase teretnih vozova, kamiona i brodova.

Terminal u Batajnici biće drumsko-železnički čvor koji ce omogućiti da roba i proizvodi u Srbiju stižu brže, kvalitetnije i ekonomičnije, kao i da se visoki logistički troškovi, uračunati u cene proizvoda, približe evropskom nivou.

Kompleks intermodalnog terminala i logistickog centra prostiraće se na ukupno 82,5 hektara, na prostranoj zaravni između železničke stanice Batajnica i autoputa E75.

Kapacitet intermodalnog terminala biće 80.000 kontejnera.

To će biti ne samo prvi intermodalni terminal u Srbiji već i Zapadnom Balkanu koji će omogućiti da se smanje logistički troškovi prevoza robe.

Projekat je predviđen kroz realizaciju IPA sredstava (ukupne vrednosti 15,5 miliona evra), dok će se nabavka opreme i tehnička pomoć operateru ukupne vrednosti 2,9 miliona evra finansirati iz budžeta Republike Srbije.

Izvođač je austrijska firma Sstrabag, nadžor Eptisa, a projektant konzorcijum „Egis International/City net“. Ugovor za izgradnju intermodalnog terminala (FIDIC Yellow Book – izrada projektne dokumentacije i izvođnje radova), potpisan je 14. oktobra 2019. sa kompanijom Sstrabag ukupne vrednosti 14,46 miliona evra.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Intermodalni terminal se gradi u okviru Nacionalnog programa javne železničke infrastrukture za period od 2017. do 2021. godine. Izgradnjom intermodalnog terminala u Beogradu podstiče se razvoj savremenog kombinovanog transporta kroz povećanje učešća železnice i stvaranjem partnerskog odnosa sa drumskim transphortom. Na taj način ce želznica postati konkurentnija na tržištu, istovremeno pratiće sve buduće tendencije u transportu korišćenjem savremenih tehnologija.

Rok za izvođenje je 30 meseci od početka radova, računajući i dodatnih 12 meseci za reklamaciju izvedenih radova. Projekat obuhvata radove, nadžor nad izgradnjom, nabavku opreme i tehničku pomoć terminalnskom operateru. Radovi obuhvataju izgradnju pristupnih drumskih i železničkih saobraćajnica, površina za skladištenja i manevrisanje i administrativnog objekta sa parkingom za teretna vozila.

Lokacija u Batajnici izabrana je zbog ukrštanja železnickog i drumskog Koridora 10, kao i blizine aerodroma „Nikola Tesla“. Predviđeno je da tu stižu vozovi sa kontejnerima iz jadranskih luka i evropskih centara, gde će se pretovarati i skladištiti i kamionima distribuirati do krajnjih korisnika. Terminal će se sastojati od dva pretovarna koloseka za kontejnere i jedan dodatni kolosek za lokomotivu, saobraćajne trake za prolaz kamiona i kontejnerskog skladišta. Imaće i carinski magacin, postrojenje za održavanje, administrativno-kontrolnu i carinsku zgradu. Inače u dvadesetak zemalja Evrope ima ukupno oko 350 terminala.

Related posts

Đurić: Uskoro otvaranje prelaza, i dalje ćemo pomagati Srbe na KiM

Nikola Miloševski

111 novozaraženih, preminula jedna osoba

Nikola Miloševski

Servisne informacije

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija