24. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekonomija Srbija Vesti

Mihajlović: Srbija će postati energetski koridor

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović najavila je danas nekoliko važnih investicija u sektoru rudarstva i energetike i planove da Srbija postane energetski koridor i ruta za prenos energije.

“Kao što smo u transportu uspeli da postanemo tranzitni koridor, isto tako ćemo učiniti sve da Srbija postane energetski koridor i nezaobilazna ruta u prenosu energije. Velike su mogućnosti u ovom sektoru i cilj je da obezbedimo dovoljno struje, gasa, derivata i toplotne energije“, rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je najavila nekoliko značajnih investicija u sektoru rudarstva i energetike.

„Između ostalog planiramo izgradnju tri hidroelektrane na Drini, vrednosti pola milijarde evra, izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad, Transbalkanskog koridora. Završavamo Kostolac B3 i radićemo na povezivanju prenosne mreže, sve s ciljem da obezbedimo dovoljno kapaciteta za proizvodnju električne energije koja nije na ugalj“, najavila je Mihajlovićeva.

Ona je precizirala da se to u energetici naziva tranzicija, tj. proizvodnja električne energije koja u najmanjoj mogućoj meri utiče na životnu sredinu.

Dodala je i da je za ceo region neophodna energetska stabilnost i svaki proizvedeni kilovat električne energije.

“Naš region mora biti ‘zeleniji’ i energetski stabilniji i važno je da svi zajedno radimo više na zelenoj agendi. To je važno i za Republiku Srpsku, i za BiH. Drina je reka na kojoj mogu da se naprave hidroelektrane, a izgradnja prve od tri, ‘Buk Bjela’, počeće 2021. godine”, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Related posts

Predsednik Vučić čestitao Putinu Dan Rusije

Nikola Miloševski

Sanja Marić šampionka otvorenog prvenstva Beograda u atletici

Nikoleta Dragaš

„Želja“ demolirala „Omladinac“ za potvrdu jesenje titule

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija