25. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

U toku čišćenje Ponjavice kod Banatskog Brestovca

U toku je čišćenje korita na Ponjavici u delu koji obuhvata potez kod Banatskog Brestovca. Korito se čisti u skladu sa odobrenjem nadležnih pokrajinskih institucija, lokalne samouprave i pančevačkog „Zelenila“ koje upravlja ovim parkom prirode.

Ambijentalnu odliku parka prirode Ponjavica karakteriše jedinstvenost stalne vodene površine i kontrast strme leve i niske desne obale koju graniči korito reke. Ukupna površina ovog parka je 134 hektara.

Ponjavica nastaje kod sela Omoljica i duga je deset kilometara od čega je 7,2 kilometara toka kroz zaštićeno područje. Pored 100 biljnih vrsta područje parka nastanjuje i 40 vrsta ptica

Poseban kvalitet ovom tipu ekosistema daje prostorna smena šumskog zelenila, žbunastih drveća i grmlja, stabala voćkarica, kao i neposredna blizina dva naselja i postojeće vikend zone.

Reka Ponjavica pripada Crnomorskom slivu i u njoj živi 20 vrsta riba. Pored 100 biljnih vrsta područje parka nastanjuje i 40 vrsta ptica i to posebno gnezdarica ali i jastreb, kormoran, kao i zaštićene životinjske vrste lasica i tvor.

Related posts

Siniša Mali „dobio“ Đilasa na sudu

Branislava Grčić

Osetan pad broja zaraženih u Pančevu

Nikola Miloševski

Nedopustivo mešanje pravosuđa u uređivačku politiku medija

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija