25. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Inaguracija sedmog biskupa evengeličke crkve u Kulpinu

Na svečanom bogosluženju u Kulpinu uz sve epidemiološke mere održana je inaguracija 7-og po redu biskupa evangeličke crkve u Srbiji Jaroslava Javornika.

Zbog dobro poznate situacije u kojoj se ceo svet pa i Srbija nalazi inaguracija 7 biskupa Slovačke evangeličke crkve u Srbiji održana je u manjem broju nego što je to bilo planirano. Prisutni su bili svi sveštenici crkvenih opština iz cele Vojvodine, nekoliko članova crkvene opštine iz Kulpina, porodica novoimenovanog biskupa kao i mediji.  Sve prisutne pozdravio je predsednik svešteničke konferencije Branislav Kulik. Crkveni horovi  iz Kulpina Selenče i Juznog Banata unapred su otpevali i snimili pesme za ovu priliku koje su se u toku bogosluženja emitovale na video bimu.

U okviru svečanog bogosluženja liturgiju  su služili sveštenici Igor Feldi, Jaroslav Kopčok, Martin Bajza i senior Banatski Slađan Daniel Srdić.  Propoved posvećen inaguraciji održao je počasni biskup SEAV crkve Samuel Vrbovski.

Jaroslav Javornik ovom prilikom je zahvalio svima koji su mu pomogli prvo na putu ka njegovoj  profesiji, a posle i dobijanju titule biskupa SEVAC u Srbiji. Zahvalio je roditeljima, ženi i celoj porodici, crkvenoj opštini u Kulpinu gde će i nadalje raditi kao sveštenik, svim pristalicama kao i počasnom biskupu Vrbovskom kojem je poklonio emeritni krst.

Putem Interneta čestitke novoimenovanom biskupu uputili su i predstavnici evangeličkih crkvi iz Slovačke Republike, Amerike i Slovenije. Završnu liturgiju su pevali Jan Zahorec i Vladimir Lovas, a posle blagoslova biskupa Jaroslava Javornika odpevana je himna slovačke evangeličke crkve „Hrad prepevni“.

Related posts

Žene iz “Zlatne Jabuke” organizovale humanitarnu akciju za svoju članicu

Nikola Miloševski

UPRKOS MEDIJIMA KOJE KONTROLIŠE NIJE POBEDIO: „Večiti gubitnici i dalje krše Zakon, odlaganjem trećeg kruga“

Zorana Stekovic

VUČIĆ SE OBRATIO PUTINU! Predsednik Srbije uputio pismo RUSKOM LIDERU!

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija