29. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić sa predsednicom Nacionalnog veća Švajcarske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predsednicu Nacionalnog veća Savezne skupštine Švajcarske Konfederacije Izabel More i izrazio spremnost za intenziviranje svake vrste saradnje dveju zemalja, posebno ekonomske.

Predsednik Vučić je zahvalio Švajcarskoj, jednom od najvećih donatora razvojne i humanitarne pomoći Srbiji, a posebno na pomoći u oblasti dualnog obrazovanja, koji uspostavljamo u Srbiji po uzoru na Švajcarsku kao zemlju sa jednim od najboljih obrazovnih sistema. On je naglasio da je dualno obrazovanje budućnost i ključna tačka napretka Srbije. Takođe je izrazio zadovoljstvo što u toj oblasti sarađujemo sa Ursulom Renold iz Švajcarskog ekonomskog instituta.

Predsednica Nacionalnog veća More je rekla da joj je drago što predsednik Vučić ističe Švajcarsku kao primer u oblasti dualnog obrazovanja i što je saradnja konkretizovana i otvaranjem Naučno-tehnološkog parka u Nišu, koji je posetila. Ona je, takođe, istakla da će Švajcarska i dalje pomagati Srbiji kroz finansiranje projekata, za šta sada izdvaja 20 miliona evra godišnje.

Dvoje sagovornika su razgovarali i o situaciji u regionu, posebno o dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. On je švajcarsku zvaničnicu obavestio i o dogovorima u okviru inicijative Mali Šengen.

Predsednik Vučić je, takođe, zahvalio na podršci Švajcarske evropskom putu Srbije i izrazio podršku jačanju saradnje parlamenata Srbije i Švajcarske.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić.

Related posts

Vlada formira telo za koordinaciju u zaštiti životne sredine

Nikoleta Dragaš

Dva pacijenta sa Kosova i Metohije pozitivna na Kovid 19 poslata u KBC Niš

Bojana Kecic

Predsednik Vučić uputio telegram saučešća Mitropoliji, patrijarhu Irineju i Sinodu Srpske pravoslavne crkve

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija