24. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekonomija Južni Banat Najvažnije Vesti

Ovogodišnje vremenske prilike pogodovale uzgoju jabuke

O ovogodišnjem rodu jabuka u Južnom Banatu, preporukama za naredni period, ali i opasnosti koja zasadima preti od stenica razgovarali smo sa stručnjakom sa Instituta “Tamiš”.

Štefan Toman jedan je od većih uzgajivača voća u kovačičkom ataru. Na površini od nekoliko hektara on uzgaja dunje, jabuke, kajsije i viljamovku, kako za prodaju, tako i za preradu. U njegovom voćnjaku u toku je berba jabuka.

I stručnjaci sa Instituta “Tamiš” dele mišljenje većine južnobanatskih proizvođača da su ovogodišnje vremenske prilike pogodovale uzgoju jabuke.

Među štetočinama koje umeju da prirede neprilike voćarima, ali i drugim sugrađanima svakako je stenica ili  smrdibuba najpoznatija.

Istaknuto je i da su stenice, za razliku od prošle godine, napravila manju štetu zasadima jabuka. Za radove u voćnjaku u narednom periodu iz Instituta “Tamiš” preporučuju mere.

Imajući u vidu da je rod jabuka kod velikih evropskih proizvođača poput Poljske podbacio, ove godine našim proizvođačima pruža se prilika za veći izvoz i veću zaradu.

Related posts

Vulin: Napadi na Vučića jer neće da prizna lažnu državu „Kosovo“

Nikola Miloševski

Od koronavirusa 121 novooboleli, preminula jedna osoba

Jelena Belić

Proslava naseljavanja Debeljače izložbom, muzičkom večeri i čajankom

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija