20. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Bitka za Pančevo oktobra 1944 – Dan oslobođenja grada

U godini kada se obeležava 75 godina od Velike pobede nad fašizmom, građani Pančeva, 6. oktobra obeležavaju i 76 godina od oslobođenja našeg grada. Tim povodom položeni su venci na spomenik palim Crvenoarmejcima u Pančevu i održana je promocija knjige „Bitka za Pančevo oktobra 1944“.

Posle tri godine istraživačkog rada, društvo „Slovenska unija“ iz Pančeva uspelo je da prikupi zavidan broj arhivskih dokumenata iz Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Ova građa ugledala je svetlost dana kroz knjigu čiji su autori viši kustos Narodnog muzeja u Pančevu Srđan Božović i predsednik društva „Slovenska unija“ Robert Resanović.

U knjizi je arhivska građa koja nedvosmisleno ukazuje na teške borbe za oslobođenje Pančeva. Pored toga pojavljuju se i dokumenta koja su vezana za biografiju komandanta 49. Gardijske pešadijske divizije, heroja Sovjetskog saveza generala majora Vasilija Filipoviča Margelova.

U znak sećanja palim Crvenoarmejcima poginulim za oslobođenje Pančeva položeni su venci na spomen obeležju u Ulici Lava Tolstoja. Vence su položili zamenica gradonačelnika Pančeva Dragana Kuprešanin, predstavnici ambasade Ruske Federacije, predstavnici Vojske Srbije i druga udruženja.

Related posts

Nov asfalt i u Radničkoj, novi prilazi apotekama i supermarektima

Zorana Stekovic

Nastavak izgradnje puta Opovo – Debeljača

Jelena Obradović

Još 102 nova slučaja korone u Srbiji!

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija