22. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Pokrajinski ombudsman: Učitelj je nezamenljiva osnova obrazovanja

Foto: RTV
Širom sveta, uključujući Srbiju, učitelji i nastavnici tokom pandemije virusa korona pronalazili su rešenja i stvorili učenicima novo okruženje i uslove za kontinuirano učenje i obrazovanje, čime se stvorila prilika za promovisanje njihovog liderstva, saopštio je danas Pokrajinski ombudsman povodom Međunarodnog dana učitelja.

Ombudsman ističe da je pandemija virusa korona unela ove godine brze, neočekivane i intenzivne promene u obrazovno – vaspitnom sistemu širom sveta, što je zahtevalo prilagođavanja i reviziju dosadašnjeg načina predavanja i rada učitelja i nastavnika.

Ukazuje da je uz malo vremena za pripremu u neizvesnoj i nepoznatoj situaciji, u većini slučajeva to podrazumevalo izmene i prilagođavanje nastavnog plana i programa za realizaciju putem interneta, televizije i drugih sredstava komunikacije.

„U okolnostima krizne situacije stvorila se jedinstvena prilika za promovisanje liderstva učitelja i nastavnika, kreativnosti i inovacija. Kvalitetno obrazovanje jedan je od ciljeva održivog razvoja, a pitanje liderstva učitelja i nastavnika nametnulo se kao vodeće u pogledu doprinosa koji su dali kako bi obezbedili učenje na daljinu“, navodi u saopštenju Pokrajinski ombudsman.

Time su, dodaje, podržali ugroženu i ranjivu populaciju i osigurali da se ublaže negativni efekti trenutnih okolnosti na obrazovanje.

Obrazovanje je, ističe ombudsman, jedan od ključnih faktora društvenog razvoja, a imajući vidu izazove savremenog društva, kaže da se može zaključiti da je i sam razvoj sistema obrazovanja uslovljen razvojem i primenom različitih naučnih i tehnoloških dostignuća.

„Polazeći od uverenja da je kvalitet rada učitelja i nastavnika jedan od ključnih činilaca kvaliteta obrazovanja, njihova uloga i odgovornost u savremenom društvu zahtevaju novi pristup u vaspitno-obrazovnoj delatnosti i nastavnom radu, što svakako uključuje značajne promene u skladu sa zahtevima vremena u kojem živimo“, ukazuje ombudsman.

Pokrajinski zaštitnik ističe značaj i ulogu učitelja i nastavnika za ostvarivanje i zaštitu prava deteta, kao i razvoj i kreiranje društva i budućnosti i zahvalio se učiteljima i nastavnicima za trud i nastojanje da i u izmenjenim okolnostima obezbede kvalitetno obrazovanje za sve.

Tema Međunarodnog dana učitelja 2020. godine je “Učitelji: liderstvo u krizi, nova vizija budućnosti“.

Međunarodni dan učitelja obeležava se od 5. oktobra 1994. godine kada ga je proglasio UNESKO, a označava godišnjicu usvajanja preporuke Međunarodne organizacije rada i UNESKO – a iz 1966. godine o statusu učitelja.

Related posts

Đurić: Uskoro otvaranje prelaza, i dalje ćemo pomagati Srbe na KiM

Nikola Miloševski

Zahvalnost Srbije na donacijama i požrtvovanosti ruskih lekara

Katarina Popović

Proglašene zvezde Naxi radija

Nikola Miloševski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija