20. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica Kultura Najvažnije Vesti

60. Veliki festival folklora Rumuna iz Vojvodine

Foto: RTV Pančevo

Prošle subote u domu kulture iz Uzdina održano je 60. izdanje Velikog festivala folklora Rumuna iz Vojvodine. Zbog pandemije virusa kovid 19, festival je održan u skraćenoj formi samo uz prisustvo radio i TV ekipa.

Održavanje najmasovnije manifestacije Rumuna iz naše zemlje – Veliki festival folklora Rumuna iz Vojvodine, bilo je planirano za 21. i 22. avgust. Pripreme za 60. ediciju najveće kulturne manifestacije vojvodjanskih Rumuna, počele su još u februaru ali su zbog epidemije korona virusa prekinute. Početkom septembra, članovi lokalnog organizacionog odbora odlučili su de se Festival ipak održi ali u skraćenoj formi, uz učešče samo vokalnih i instrumentalnih solista, ističe Marius Ramjanc, predsednik lokalnog organizacionog odbora.

Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine je istakao da je rumunski festival krovna kulturna manifestacija svih rumuna na ovim prostorima, što dokazuje njegov kontinuitet i kvalitet.

Veliki festival folklora Rumuna je inače jedna od najstarija i najmasovnijih manifestacija u kojoj učestvuju pripadnici rumunske nacionalne manjine. Ovo dešavanje se svake godine održava u drugom rumunskom mestu u Vojvodini a svake pete godine se festival organizuje u Uzdinu, mestu gde je osnovan 1959. godine. Održavanje 60. izdanja festivala omogućeno je zahvaljujući podršci Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, opštine Kovačica i Rumunske pravoslavne crkve iz Uzdina.

Related posts

Šabačka vlast ćuti i ne pomaže sugrađanima: Zelenović ni u toku vanrednog stanja nije obezbedio sredstva za najsiromašnije

Nikola Toadjer

Novi rafting niz reku Karaš – zakazan za 2. septembar

Nikoleta Dragaš

Ministar Nedimović obilazi Alibunar

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija