20. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Vesti

Prvi rezultati od Vašingtonskog sporazuma u novembru

Foto: Tanjug

Srbija je dolaskom Američke razvojne banke (DFC) dobila tri kljčne stvari – novu garantnu šemu, podršku za mikro, mala i srednja preduzeća i poziv američkim investitorima da dođu u zemlju, rekao ministar finansija Siniša Mali i dodao da će prvi efekti te saradnje biti vidljivi već u novembru.

„U pitanju su milijarde evra, za to smo dobili potvrdu. Dakle, ne znamo još tačan iznos, jer dosta zavisi i od nas i naših projekata, kao i od naših preduzeća, ali svakako da je reč o ogromnom novcu“, rekao je Mali u intervjuu za Kurir.

Ministar je izrazio uvrenje da će uskoro doći do konkretnijih dogovora imajući u vidu činjenicu da su Amerikanci brzi i efikasni i da je kancelarija otvorena dve i po nedelje nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

„Plan je da do kraja sledeće nedelje dobijemo konkretne predloge za garantnu šemu i za podršku mikro i malim preduzećima. Ukoliko su ti predlozi prihvatljivi, uz eventualne male korekcije, možemo da krenemo u usvajanje neophodnih dokumenata relativno brzo“, rekao je on.

Podsetio je da je jedan od projekata izgradnja auto-puta mira od Niša do Prištine, kao i na železnici od Niša do Merdara i od Niša do Prištine.

Mali koji je sa predsednikom bio u Beloj kući, gde je postignut sporazum, je ocenio da je sa Amerikancima teško pregovarati i dodao da su upravo takvi bili razgovori u Vašingtonu – teški, s mnogo pritisaka…

„Ono što je najvažnije, a što važi i za nas Srbe, a i za Amerikance, jeste to da, nakon teških razgovora, ono o čemu se dogovorimo – to je sveto pismo“, rekao je Mali.

Na pitanje da li ovaj aranžman ugroziti ugovorene ili buduće projekte s Rusima i Kinezima Mali podseća da je Srbija potpuno otvorena i da i dalje radi i sa kineskim kompanijama i sa kompanijama iz Amerike.

Izvor: Tanjug

Related posts

Srbija otvara još jedno poglavlje

Katarina Popović

Predsednik Vučić: U martu 2025. do Budimpešte za 2 sata i 40 minuta

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić se sastao sa kolegom Micotakisom iz Grčke: Nema promene odluke o Kosovu! Puna podrška Srbiji!

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija