20. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Meštani Kruščice „spalili “ koronu

Pošto je u selu Kruščica prekinuta češka tradicija iznošenja Morane i spaljivanja veštica zbog korone, meštani su zajedno sa učiteljem češkog jezika rešili da iz sela iznesu i spale koronu.  Napravili su lutku korone okačili je na štap, prošetali je kroz selo i na kraju spalili. Time su  nadoknadili propuštene omiljene događaje. Bilo je zabavno, okupilo se puno dece i odraslih, nije nedostajalo muzike, dobre vatre za spaljivanje korone i nazdravljanje.

Danas je veoma popularan „postupak“ spaljivanja veštica, ali postoje i drugi načini da se oprostite od zime i dočekate proleće. Morana, Mora, Morena ili Maržena je paganska boginja smrti, vrlo poznata u današnjem folkloru. Obožavali su ga drevni Sloveni i Baltičari. Ona je personifikovana zimom, njena vladavina se završava na proleće, pa se utopi ili pobedi. Međutim, nije je moguće smatrati čisto boginjom smrti ili ružnom staricom, jer se za nju kaže da je veoma lepa. Tradicionalni ritual koji se praktikuje i danas je uklanjanje Morane i njeno sagorevanje ili utapanje. Morana se najčešće baca sa mosta ili stene. Vrlo je zanimljivo da je, uprkos hiljadama godina borbe sa paganskim ritualima, jedan od njih preživeo do danas u vrlo živoj navici iznošenja Morane.

Mesto Кruščica na području opštine Bela Crkva važi za najuređenije zahvaljujući pre svega saradnji koje lokalna samouprava neguje sa Republikom Češkom.

Кruščica broji oko 900 stanovnika od kojih je trećina češke nacionalnosti, pa opština Bela Crkva i Češka razvojna agencija to koriste da bi unapredili živote svih stanovnika, ali, imajući u vidu pre svega Čehe koji su prisutni dva veka u ovom delu Banata, i čuvaju nacionalni identitet.

Related posts

Deo Glogonja bez vode

Zorana Stekovic

Smanjuje se broj obolelih od gripa

Mica Milakov

Jevrić: FK „Železničar“ u višem rangu je naš cilj i obaveza

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija