20. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Konkurs za dodelu 76 učeničkih stipendija

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za dodelu 76 učeničkih stipendija za školsku 2020/2021. godinu na koji mogu konkurisati učenici mašinske, elektrotehničke i poljoprivredne srednje škole.
 
Konkurs je raspisan za učenike četvrte, treće ili druge godine srednjih škola, a predviđeno je sa kojih obrazovnih profila učenici mogu da konkurišu.

Iz mašinske škole mogu da konkurišu učenici obrazovnog profila aviotehničar za vazduhoplov i motor.
 
Iz elektrotehničke škole mogu da konkurišu učenici sledećih obrazovnih profila – avio tehničar za elektronsku opremu ili elektrotehničar elektronike, avio tehničar za elektro opremu ili elektrotehničar elektronike, mehatroničar za raketne sisteme ili tehničar mehatronike, mehatroničar za radarske sisteme ili tehničar mehatronike i elektrotehničar telekomunikacija ili tehničar PTT saobraćaja.
 
Iz poljoprivredne škole mogu da konkurišu učenici obrazovnog profila prehrambeni tehničar.
 
Visina učeničke stipendije u školskoj 2020/2021. godini je za učenike četvrtog razreda srednje škole 25.000 dinara mesečno, za učenike trećeg razreda 20.000 dinara, a za učenike drugog razreda 15.000 dinara mesečno.
 
Po završetku školovanja, a potom i odgovarajuće vojne obuke sa oružjem, učenici će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira u mesta službovanja – Beograd, Lađevci, Niš, Batajnica, Zuce, Pančevo, Novi Sad, Jakovo, Stari Banovci, Kačarevo, Užice i Sombor.
 
Rad u svojstvu podoficira u RViPVO omogućava rad na sredstvima tehnike koja su među najsavremenijim u svetu. Ta privilegija je dostupna samo licima koja se nalaze u profesionalnoj vojnoj službi.

Status podoficira u RViPVO omogućava zaposlenje na neodređeni period, mogućnost stalnog usavršavanja i napredovanja u karijeri, beneficirani radni staž, sigurnu zdravstvenu zaštitu i stalnu zaradu.

U cilju jačanja podoficirskog kadra u Ratnom vazduhoplovstvu i PVO, tokom 2019. godine primljena je prva generacija podoficira koji su završili Srednju vojnu školu, a redovno se realizuje obuka profesionalnih vojnika u Centru za obuku i usavršavanje podoficira, čime se takođe vrši popuna kadra. Deo kadra popunjava se iz civilnih struktura, pa su učeničke stipendije jedan od načina za tu vrstu popune.
 
Stalna mogućnost za napredovanjem i usavršavanjem, rad na najsavremenijim sredstvima i sistemima koji su dostupni samo licima u Vojsci Srbije, ali i dobar materijalni status koji se iz godine u godinu poboljšava samo su neki od razloga da mladi ljudi izaberu vojni poziv kao životno opredeljenje za sigurnu budućnost.
 
Stipendija se dodeljuje učeniku pod uslovom da prihvati da stupi u službu u Vojsku Srbije i ostane u službi najmanje dvostruko vreme trajanja stipendiranja.
 
Konkurs je otvoren do 30. septembra 2020. godine.

Foto: mod.gov.rs

Related posts

Prvi rezultati: SNS osvojila 61,8 odsto glasova

Zorana Stekovic

BIA potvrdila autentičnost snimka

Nikoleta Dragaš

Vučić : Nemamo kontrolu ni nad pedljom KiM, ali imamo narod

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija