1. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Kvalitetnija i raznovrsnija ishrana na Vojnoj akademiji

Na Vojnoj akademiji ishrani se posvećuje posebna pažnja u cilju održavanja i unapređenja zahtevanog nivoa psiho-fizičkih i intelektualnih sposobnosti svih njenih pripadnika
 
Stalni rad na unapređenju funkcije ishrane usmeren je na pravilnu ishranu i zadovoljstvo korisnika, prvenstveno učenika i kadeta, kao specifičnih kategorija uzrasta, kod kojih je potrebno stvoriti zdrave navike u ishrani koje doprinose rastu njihovih ukupnih sposobnosti.
 
U cilju poboljšanja kvaliteta ishrane i zadovoljstva svih korisnika ishrane na Vojnoj akdemiji u proteklom periodu urađeno je mnogo kada je reč o unapređenju tehničko-tehnološkog i nutritivnog aspekta funkcije ishrane.

Radi zadovoljenja potreba u ishrani pripadnika Vojske Srbije izvršena je izmena doručka koja je obuhvatila povećanje normativa i dodavanje novih komponenti. Navedeno je uslovilo povećanje energetske vrednost doručka za približno 200 kcal ili oko 20%. Uz prethodne izmene koje su za cilj imale veću zastupljenost jela koja su bolje prihvaćena od strane korisnika, energetska vrednost celodnevnog obroka je povećana za približno 400 kcal ili 10%, tako da sada iznosi oko 4200 kcal.

Proširen je izbor obroka uvođenjem doručka na bazi dva menija i ručka na bazi tri menija. Nutritivna vrednost doručka pojačana je dodavanjem dopunskih komponenti uz istovremeno uvećanje normativa postojećih prehrambenih proizvoda.
 
Jelovnik je, takođe, obogaćen novom komponentom – mešavinom žitnih pahuljica sa i bez sušenog voća, koju kadeti po sopstvenom izboru mogu koristiti uz doručak, a njom se na kvalitetniji i potpuniji način zadovoljavaju nutritivne i energetske potrebe kadeta, generisane povećanim psiho-fizičkim naprezanjima u redovnoj nastavi i na sportskim aktivnostima, kao i sposobnost za bolje praćenje nastave i usvajanje novih znanja (oligoelementi, alkaloidi i vitamini grupe „B“).
 
Kako bi se za ishranu kadeta i svih pripadnika Vojske Srbije obezbedili kvalitetni prehrambeni proizvodi promenjeni su konditorski proizvodi koji se koriste za užinu. Nabavljeni su vafl proizvodi, žitni proizvod, keks sa mlečnom čokoladom i drugi proizvodi koji su svoj kvalitet potvrdili na tržištu i rado su prihvaćeni i od strane kadeta Vojne akademije.
 
Prvi put je uvedeno da su individualna pakovanja  tih proizvoda obeležena logom Vojske Srbije.
 
Za potrebe ishrane pripadnika Vojske Srbije deo prehrambenih proizvoda se nabavljaja u kvalitetu koji je iznad kvaliteta koji je zastupljen na tržištu. Mesne konzerve, koje su bitan segment ishrane u Vojsci, nabavljaju se na osnovu posebnih zahteva kvaliteta kako bi se obezbedila dugotrajnost i prihvatljivost od strane.

Sprovođenjem dosledne kontrole i korektivnih mera poboljšan je i kvalitet i asortiman sezonskog voća i povrća, pekarskih proizvoda, svežeg mesa i suvomesnatih proizvoda koji se svakodnevno koriste u ishrani kadeta.
 
Uređenjem unutrašnjosti kadetskog restorana, postavljanjem novog osvetljenja i displeja sa korisnim informacijama o dnevnim menijima, ambijent sale za obedovanje je učinjen prijatnijim i funkcionalnijim za korišćenje.
 
U centralnom delu sale za obedovanje instalirana je vitrina za salate sa raznovrsnim dnevnim menijem sastavljenim od tri vrste salata, čime je omogućeno samoposluživanje u skladu sa ličnim afinitetima kadeta.
 
Zamenom plastičnog sa porcelanskim posuđem za obedovanje omogućeno je bolje očuvanje senzornih i nutritivnih svojstava hrane i povećano zadovoljstvo kadeta i svih onih koji se hrane na Vojnoj akademiji.
 
Nabavljene su i stavljene u funkciju najsavremenije mašine za termičku obradu namirnica, koje omogućavaju veću ekonomičnost tehnološkog procesa obrade namirnica i bolje organoleptičke i nutritivne karakteristike hrane u skladu sa potrebama abonenata, kao i mašine za pranje pribora i posuđa čime je unapređen sanitarno-bezbednosni aspekt pripreme i podele hrane prema najvišim standardima.

Foto: mod.gov.rs

Related posts

Kako Pančevci obeležavaju srpsku Novu godinu

Nikoleta Dragaš

Kon nastavlja da vodi tim

Nikola Miloševski

Udruženje „Vardar“ čuva makedonsku tradiciju

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija