27. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić sa ambasadorima Višegradske grupe

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima država Višegradske grupe, koje je obavestio o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona kao što su realizacija inicijative mini-Šengen i otvaranje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu. Razgovaralo se i o načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i članica V4 dodatno unapredi, te o drugim važnim pitanjima iz oblasti regionalne i međunarodne politike.

Predsednik Vučić je ambasadore Republike Češke Tomaša Kuhtu, Republike Slovačke Fedora Rosohu, Mađarske Atilu Pintera i Republike Poljske Rafala Perla, obavestio i o toku razgovora u Briselu, te je naglasio da je uloga EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.

„Dogovor u Vašingtonu je postignut u cilju normalizacije ekonomskih odnosa sa Prištinom, što bi trebalo da dovede do ekonomskog prosperiteta, ali i boljeg života srpskog i albanskog stanovništva“, kazao je predsednik Vučić i dodao da će Srbija „da vodi dijalog sa Prištinom u dobroj veri i sa očekivanjem da njegov krajnji ishod bude održiv i obostrano prihvatljiv dogovor“.

Predsednik je istakao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije.

„Zahvalni smo na snažnoj podršci koju imamo u procesu evropskih integracija od strane država članica Višegradske grupe, čije iskustvo smatramo neprocenjivim“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da razgovori u ovom formatu „otvaraju nove mogućnosti za razmenu mišljenja i podsticanje daljih aktivnosti“.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija posebno uvažava pristup Višegradske grupe prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za V4 jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.

„Smatramo da je sporazum o saradnji između Međunarodnog višegradskog fonda i Fonda za Zapadni Balkan pokazatelj prijateljskih odnosa V4 i regiona Zapadnog Balkana, koji zajedničkim naporima pospešuju društveno-ekonomski razvoj ovog dela Evrope“, poručio je predsednik Vučić.

On je posebno naglasio da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih performansi našeg društva, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.

„Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i za unapređenje regionalne saradnje, uz poštovanje zaključenih sporazuma“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da je u tom smislu Višegradska grupa izuzetan partner Srbije i zemalja Zapadnog Balkana.

Ambasadori V4 su se saglasili da je politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu, te su istakli da će V4 nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost naše zemlje reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za dobrobit građana.

Related posts

Servisne informacije

Zorana Stekovic

NESREĆA U PANČEVU: Dete od godinu dana ispalo kroz prozor

Bojana Kecic

IZBORNA KOMISIJA GRADA ŠAPCA

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija