26. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

„Susret gajdaša“ u Kačarevu

Udruženje „Vardar“ iz Kačareva organizuje 14. „Susret gajdaša“.  Manifestacija će se održati u subotu, 12. septembra, s početkom u 18.30 u bašti Udruženja.

Sa planinskih venaca Makedonije kolonizacijom u Panonsku niziju Makedonci su sa sobom doneli najvrednije što su imali, jezik, kulturu, tradiciju, običaje, otvorenost i srdačnost koju su nasledili od svojih predaka. Lako su se uklopili u model za suživot, poštovanje i prihvatanje različitosti u multietničkoj i multijezičnoj Vojvodini. Nešto što je još uvek živo iz tog perioda, svakako su gajde koje su doneli.

Na Susretu gajdaša pod nazivom „Sličnosti i razlike“  u organizaciji Udruženja „Vardar“ iz Kačareva tradicionalno učestvuju izvođači iz naše zemlje i Makedonije. Razlika u gajdama postoji i to nam pokazuju gajdaši, koji se na ovoj manifestaciji predstavljaju i razmenjuju iskustva. Ove godine, zbog aktuelne epidemiološke situacije gosti iz Makedonije neće biti u mogućnosti da dođu. Manifestacija se održava u izmenjenim okolnostima, te će se pojedini gajdaši uključivati onlajn. Organizatori kažu da će se poštovati sve preporučene mere.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo za kulturu Republike Srbije i  Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji.

Related posts

Kamp u Slovačkoj prilika za decu iz materijalno ugroženih porodica da putuju i steknu nova znanja

Nikoleta Dragaš

Ova žena vrbuje mlade devojke za levičarske ekstremiste!

Nikola Toadjer

Vučić: Zahvalnost Gruziji zbog stava o Kosovu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija