29. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Ministar Vulin: Vojska ne napušta nijedno sredstvo

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ trenažnom gađanju PVO na ciljeve u vazdušnom prostoru iz „Strele 2M“, kao i preobuci jedinica i gađanju iz sredstva u razvoju, sistema PASARS.

Ministar Vulin je istakao da se Vojska Srbije uvek priprema i svakog dana neki od naših pripadnika izvode obuku, u skladu sa planovima i potrebama naše vojske.

– Mogli ste da vidite neke od naših novih sredstava koja se pripremaju za bojevo gađanje, a mogli ste da vidite i već legendarnu „Strelu 2M“ koju su u nekim ranijim danima uništavali, rasprodavali i gledali da izbace iz Vojske, a sad vidimo kako je vojska izvanredno upotrebljava i koliko je to veoma dobro borbeno sredstvo – istakao je ministar Vulin.

Vojska Srbije, kako je naglasio ministar odbrane, oprema se novim naoružanjem i novim sredstvima, usvaja najnovija znanja i uči od drugih.

– Ali, Vojska Srbije ne gubi ni jednu svoju sposobnost i ništa što je u našem arsenalu nije vredno bacanja. Sve može biti iskorišćeno i sve može biti unapređeno i sve služi svrsi u Vojsci Srbije – zaključio je ministar Vulin.

Major Milan Erić, komandant 25. diviziona za protivvazduhoplovna dejstva, na dužnosti odgovornog lica za pripremu raketnog sistema za protivvazduhoplovna dejstva „Strela 2M“, kaže da su u toku trenažna gađanja na cilj u vazdušnom prostoru, avion i helikopter. 

– Cilj trenažnih je priprema za kontrolno-trenažna gađanja, koja predstoje sutra, pa se u naredna dva dana selimo na Pasuljanske livade, gde ćemo realizovati bojeva gađanja na svetleću minu od 26 mm – kaže major Erić.

Stariji vodnik Saša Maksimović, komandir topovskog odeljenja 25. artiljerijsko-raketnog diviziona za PVO 2. brigade KoV, kaže da im je težište rada preobuka komandira nišandžija i postupci za sistem PASARS.

– Reč je o složenom sistemu na kome trenutno izvodimo trenažna i kontrolno-trenažna gađanja, koja su uslov za izvršenje bojevih gađanja na ciljeve na zemlji i u vazdušnom prostoru koja slede – kaže stariji vodnik Maksimović i dodaje da obuka jeste zahtevna, ali je nešto lakša za njih, koji su duži period radili na sistemu „Bofors“.

Za laki prenosni raketni sistem malog dometa „Strelu 2M“, u toku je obuka na trenažeru „N100“ za dejstvovanje na stvarni cilj, a na hibridnom artiljerijsko-raketnom sistemu PASARS, koji je sredstvo u razvoju, pod rukovodstvom Generalštaba i Vojnotehničkog instituta, u toku je preobuka jedinica pred uvođenje sredstva u naoružanje Vojske Srbije.

Nakon završetka današnjih trenažnih gađanja, kojima su prisustvovali zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, sutra slede kontrolno-trenažna gađanja, nakon čega će uslediti i bojeva gađanja na Pasuljanskim livadama i poligonu Nikinci.

Izvor: Ministarstvo odbrane

Related posts

Stiže NAVAL novi investitor, Pančevo ni korona nije mogla da zaustavi

Branislava Grčić

Akcija „Zasadi drvo“ u Pančevu

Mica Milakov

Udruženje izbeglih: Đilas ponižava svoju državu pred Hrvatskom

Nikola Miloševski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija