25. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Vučić u Briselu: Svi imaju svoje interese, a Srbija se bori za svoje

FOTO: tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je imao dobar sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, i istakao da veruje da će razgovori u Briselu dati rezultat.

Vučić je rekao da se razgovaralo o svim važnim temama a da se u ponedeljak nastavlja zvanični dijalog Beograda i Prištine.

„Danas imamo važne sastanke naših timova i verujem da će biti rezultata“, rekao je Vučić i istakao je da su u nastavku dijaloga tri ključne teme razgovora – nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, naslanjajući se na deo onoga o čemu se razgovaralo u Vašingtonu.

„Nemam nikakav problem da se pohvalim i pred predstavnicima EU sporazumom iz Vašingtona i dolaskom brži protok roba kapitala i ljudi. Kako da to iskoristimo i kako da unapređujemo odnose, a ne da se gledamo kao neprijatelji, već da radimo na dobrobit ljudi, i Srba i Albanca“, rekao je predsednik Srbije.

Evropa vodi dijalog Beograda i Prištine 

Vučić je istakao da ti razgovori nisu nikada laki, da se govori o konkretnim stvarima, a da će o detaljima javnost upoznati kada bude jasno da li su papiri usaglašeni i da li možemo da se dogovorimo.

Za nas je, kaže, značajan dolazak američke agencije za finansiranje kao i uspostavljanje „mini Šengena“.

„Mnogi u regionu to predstavljaju kao srpsku hegemoniju, ali to nema veze s tim, već sa bržim protokom roba, boljim ekonomskim rezultatima, i većim platama. Za to se zalažemo. Što neko voli da živi u prošlosti i pokušava po svaku cenu da gleda kako će da se suprostavi drugom njihovi su problemi“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da Evropa vodi dijalog Beogarda i Prištine o svim političkim odnosima, i da smo mi to ranije prihvatili.

„Da li bih to prihvatio 2009? Ne bih, ali to je izglasano u Generalnoj skupštini UN. Nalazimo se na evropskom putu i verujemo našim evropskim partnerima“, podvukao je Vučić.

U nastavku dijaloga Beograda i Prištine predsednik Srbije očekuje da se otvori i pitanje Zajednice srpskih opština i da se vidi da li je Priština spremna da ispuni dogovorene obaveze.

Related posts

Pančevo uz preduzetnike: Kako je Jadranka Srđenović kupila opremu za kozmetički salon

Katarina Popović

Izbeglicke porodice iz Bele Crkve dobili bespovratnu pomoc

Katarina Popović

Vućić izrazio saučešće povodom smrti Mugabea

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija