28. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Ministar Vulin o saradnji razgovarao sa generalnim sekretarom ODKB

Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u okviru posete Ruskoj Federaciji, sastao se danas sa  generalnim sekretarom Organizacije dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) general-potpukovnikom Stanislavom Vasiljevičem Zasom.

Ministar Vulin je najpre čestitao generalu Zasu preuzimanje dužnosti generalnog sekretara Organizacije dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) i poželeo mu uspeh u radu.
 
Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje Ministarstva odbrane Republike Srbije i ODKB i izražen obostrani interes za nastavak uspešne saradnje uspostavljene u prethodnom periodu.
 
– Kao vojno neutralna zemlja, Srbija veoma ceni saradnju sa svim svojim partnerima i na istoku i na zapadu. ODKB je naš partner koji poštuje politiku vojne neutralnosti i koji visoko uvažava poziciju Republike Srbije u međunarodnim odnosima – rekao je ministar Vulin. 

On je istakao da prema naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Srbija vodi računa o vojnoj neutralnosti i Srbija vodi računa da sa svim svojim partnerima ima odlične i najbolje moguće odnose. „Zato Srbija sarađuje sa ODKB na principima međusobnog poverenja, ravnopravnosti i partnerstva i zato Srbija može da uči od ODKB i njegovih članica“.
 
– Srbija sarađuje sa ODKB i kada su u pitanju obuke, vežbe, kada je u pitanju priprema naših pripadnika za učešće u mirovnim operacijama. Veoma smo ponosni što se ovde uvažavamo kao siguran, pouzdan, transparentan partner, kao strana koja ima šta da kaže i doprinese kada je u pitanju vojno-vojna saradnja, kako sa ODKB, tako i bilateralno sa članicama ODKB – rekao je ministar Vulin, naglašavajući da je „veoma zahvalan ODKB što poštuje Srbiju, što poštuje politiku naše vojne neutralnosti i što se pozicija i politika našeg vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića ovde razume, poznaje i uvažava“.
 
General Zas je istakao da je „zadovoljan što je sastanak realizovan, što je veoma konkretan i protekao je u prijateljskoj atmosferi“.

– Razgovarali smo o perspektivi naše saradnje. Hteo bih da istaknem da mi imamo slične ili iste stavove o pitanjima iz oblasti geopolitike i konkretno u našem regionu, što govori da imamo dobru osnovu za dalji razvoj saradnje – rekao je general Zas.
 
– Razmatrali smo i neka praktična pitanja naše saradnje koja predstavljaju interes i za Srbiju i za ODKB. Reč je o obuci kadrova i mirovnim misijama. Siguran sam da će današnji sastanak doprineti razvoju i unapređenju naše saradnje – ocenio je general Zas.
 
U zajedničkom opredeljenju za nastavak aktivnosti u okviru Omladinskog foruma, ministar Vulin i general Zas saglasni su da su edukacija i stalno usavršavanje potrebni mladim generacijama kako bi mogli bolje da sagledaju prirodu savremenih izazova, rizika i pretnji i njihov uticaj na bezbednost, ali i da razmenjuju iskustva u suprotstavljanju različitim oblicima ugrožavanja bezbednosti.

Izvor: mod.gov.rs

Related posts

Izlaznost u Pančevu do 18 sati 39,99 %

Nikoleta Dragaš

Servisne informacija za 31. januar

Katarina Popović

SVAKA ČAST! Putin nagradio Kusturicu Ordenom družbe

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija