30. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Da li će se Priština priključiti “mini-Šengenu”

Foto: tvmost.info

Iako domaćini sastanka u Vašingtonu ističu da će na stolu biti pre svega ekonomske teme,nema sumnje da će ovo biti verovatno najteži razgovori koje je do sada srpski predsednik Aleksandar Vučić imao sa predstavnicima Prištine.

On je uoči puta rekao da očekuje sigurna iznenadjenja,dok iz Prištine poručuju da u Belu kuću odlaze samo po konačni sporazum.I dok srpska delegacija u Vašington nosi veliki broj ozbiljnih ekonomskih projekata,koji će omogućiti lakši protok roba i usluga,postavlja se pitanje da li će Priština prihvatiti da bude deo „mini Šengen“ porodice.

Iako je Priština svojevremeno odbila da učestvuje na sastanku sa liderima Srbije,Albanije i Makedonije,na temu mini Šengena,sada je ta priča ponovo aktuelizovana,obziom da su na stolu u Vašingtonu pre svega ekonomske teme.Nepoznanica je da li će prištinska delegacija o tome uopšte pristati da razgovara i sada,ali Beograd u Belu kuću ide ozbiljno pripremljen,sa ciljem da se tržiste Kosova i Metohije otvori za sve srpske privrednike,ali i omogući lakši protok ljudi, roba i usluga.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, ističe da je tim predsednika Vučića pripremio ozbiljnu platformu,koja je okrenuta ka budućnosti,ka saradnji koja treba da stvori šanse za mlade ljude, dok

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, precizira da su tu projekti iz infrastrukture, projekti kada je u pitanju privlačenje investicija, ali i projekti kako da zajedno učinimo što više da ne postoje barijere kada je u pitanju ekonomska saradnja.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, povodom spekulacija da bi sastanak u Vašingtonu mogao da rezultira time da se Priština pridruži „mini šengenu“, da ne zna da li će se to dogoditi, ali ocenjuje da bi bilo dobro za sve građane regiona da se radi na zajedničkim projektima.

“Ja bih volela, zato što mislim da bi to bio pozitivan signal da razmišljamo o nekim suštinskim stvarima, a da se ne bavimo samo političkim pitanjima, gde je jedna strana spremna na kompromis da bi normalizovala odnose,a druga nikako nije spremna na kompromis”, kaže predsednica Vlade za Televiziju Most.

Analitičar Dušan Janjić siguran je da će jedna od tema vašingtonskih sastanaka biti upravo „mini-Šengen“, kao što i stoji u pripremnom dokumentu, kao i da će to Priština prihvatiti.

„Zašto sam siguran da će Kosovo prihvatiti? U pripremi za ovaj momenat već je Kosovo potpisalo sporazume sa Crnom Gorom, sa Makedonijom, sa Albanijom, to su bilateralni sporazumi, i time se pripremila za priključivanje saradnji sa Srbijom. Dakle, ne samo da je važno da će Kosovo pristupiti, već se ovde faktički realizuje i ideja i da Severna Makedonija i Crna Gora pristupe „mini-Šengenu“, objašnjava Janjić za Televiziju Most.

Ono što je ranije možda bila prepreka da Priština pristupi mini Šengenu jeste pitanje statusa, kaže Janjić. Međutim, formulom o bilateralnoj saradnji u okviru normalizacije odnosa, Priština sada neometano može da bude deo ove inicijative o slobodi protoka robe ljudi i usluga, a sve bez prejudiciranja statusa, zaključuje Dušan Janjić.

Izvor: TV Most

Related posts

„Orlovi“ u Helsinkiju počinju put ka Evropskom prvenstvu

Nikola Miloševski

Otvoren Kazneno-popravni zatvor u Pančevu

Jasmina Petkovic

Vučić Čepurinu: Hvala za sve što ste uradili za sedam godina u Srbiji

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija