21. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica Najvažnije Vesti

Brojne aktivnosti za korisnike dnevnog boravka u Kovačici

Boravak za osobe sa smetnjama u razvoju u Kovačici korisnicima  nudi brojne aktivnosti. Između ostalog, omogućeni su im treninzi džudoa koji su se pokazali korisnim za njihov fizički i mentalni napredak.

Centar za socijalni rad u Kovačici ima dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju. Trenutno boravak svakodnevno pohađa 11 korisnika. Za njih je obezbeđen  prevoz do dnevnog boravka, kao I niz aktivnosti koje podstiču  kreativnost i društvene veštine.

Prema rečima Dušanke Petrek, štićenici dnevnog boravka se ovim aktivnostima uključuju u širu društvenu sredinu. Od 2017. Godine kada je otvoren dnevni boravak, korisnici su uključeni u sve manifestacije koji su se održavale u opštini Kovačica.  O njihovom napretku brinu defektolog i dva stručna saradnika.

Pored pomenutih aktivnosti, štićenici se bave i dzudoom. Na inicijativu trenera džudo kluba “Jedinstvo” Saše Anđelkovića započeto je njihovo upoznavanje sa ovom borilačkom veštinom.

Uz pomoć udruženja “Plavi anđeo” i podrške Ministarstva za rad , zapošljavanje , boračka i socijalna pitanja omogućeno je da korisnici redovno pohađaju treninge.Istaknuto je i da je svrha dnevnog boravka da se pomoć pruži i roditeljima, kako bi imali slobodnog vremena za sopstvene aktivnosti.

Veliki broj pojedinaca i udruženja iz Kovačice pomaže dnevnom boravku. Između ostalih, slikari iz Galerije naivne umetnosti oplemenili su prostor grafikama, a lokalna umetnica često korisnicima pomaže u pravljenju predmeta od gline. Zbog epidemije virusa COVID-19 tokom vanrednog stanja  dnevni boravak nije radio. Nakon završetaka  vanrednog stanja dnevni boravak je započeo sa radom uz poštovanje svih mera propisanih od Vlade Republike Srbije.

Related posts

Lončar: Nisu ispunjeni uslovi za testiranje kineske vakcine

Katarina Popović

Počele prijave za Novogodišnji bazar

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić se sastao sa Palmerom i Kirbijem

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija