25. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Počinje novi krug Programa Prekvalifikacije za IT

FOTO: pixabay

BEOGRAD, 28. avgusta (Tanjug) – Vlada Srbije i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, započinju novi krug Programa Prekvalifikacije za IT namenjen zaposlenima, koji će usled epidemiološke situacije u zemlji i svetu u potpunosti biti sprovede onlajn, saopštila je dana .

Kako je saopšteno iz Kancelarije za informacione tehnike i elektronsku upravu, javnim pozivom predviđena je obuka do 240 polaznika i polaznica, koji će moći da konkurišu za obuku iz jednog od četiri programska jezika: Java, Java script, Python i PHP.

„Program Prekvalifikacije za IT su nastavak dobre prakse koja se sprovodi od 2017. godine, koja je nastala kao odgovor na rastuću potrebu IT sektora Srbije za junior programerima. S obzirom na to da će se obuke sprovoditi onlajn, otvara se mogućnost učešća polaznicima širom Srbije“, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu doc. dr Mihailo Jovanović.
On je dodao da će predloženi programi pružaoca obuka morati da uključe sprovođenje IT obuka kroz onlajn platforme radi osposobljavanja polaznika za zapošljavanje u IT sektoru, pružanje profesionalnog i karijerinog mentorstva polaznicima, obezbeđivanje praksi u IT kompanijama ili IT sektorima unutar kompanija koje bi omogućile polaznicima da steknu radno iskustvo u programskim jezicima za koje su obučeni.

Radi osiguravanja kvaliteta nastave, kao i raznovrsnosti nastavnih pristupa i metoda, pružalac obuke će moći da ima do 60 polaznika, odnosno najviše tri grupe od po 20 polaznika.
U okviru Programa Prekvalifikacije za IT do sada je obučeno više od 2000 polaznika, sa ciljem da kao budući junior programeri lakše pronađu posao u IT sektoru.
Program je pokrenut na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.
Javni poziv za nabavku usluga izvođenja onlajn IT obuka objavljen je 17. avgusta 2020. godine i biće otvoren narednih mesec dana.

Related posts

Skandal u Valjevu: Demonstranti napali novinara, razbijena opštinska vozila

Jasmina Petkovic

Prošle godine više od 2.000 preventivnih pregleda

Zorana Stekovic

Češko pivo i slovačka kuhinja u Novom Sadu na festivalu „Foodplanet“

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija