5. decembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

„Srpski Banat 2020“ – promocija češke kulture

Festival „Srpski Banat 2020“ u organizaciji Nacionalnog saveta Čeha podržan od Ministarstva inostranih poslova Republike Češke održan je 14. avgusta ove godine na platou Glavnog jezera u Beloj Crkvi. Zbog korona virusa, festival je drugačiji u odnosu  na prošlu godinu. Na otvaranju predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik, naglasila je da je koncept ove manifestacije doprinos razvoju multikulturalnosti i bogatstva kulturnih sadržaja sa akcentom na promociju češke kulture.

– Atmosfera na festivalu je bila odlična, a ove godine smo se odlučili da nastupaju lokalni bendovi kao i gosti iz Novog Sada i Čačka. Opredelili smo se da na repertoaru bude roka, džeza i tehno muzike. Ponosni smo što organizujemo ovaj festival, a premijerno je izvedena i pesma „Devet hiljada“ na češkom jeziku uz saglasnost autora, Saše Dragića. U planu je da se pesma i snimi na češkom jeziku i nađe svoj put do publike u Češkoj Republici, rekla je predsednica Nacionalnog saveta Čeha, Ljiljana Stehlik.

Bend „Slatki snovi“, koji čine Jaroslav Bodnar i Nenad Petroman zabavili su publiku posebno češkim pesmama.

„Stefan’s Jazz Band“ koji čine Gorica Šutić, Stevan Milijanovic, Aleksa Milijanovic, Miroslav Šarbanović i Stefan Stehlik, sve studenti džez odseka Muzičke akademije u Beogradu, svojom muzikom oplemenio je ovo veče . Ovo je sada drugi po redu festival „Srpski Banat“. Cilj  je bio da se uspostavi saradnja sa velikim festivalom „Banat“ u Rumuniji koji posećuje mnogo ljudi, kao i čeških turista.

Najmlađi učesnik festivala, talentovani mladi DJ Rizikko za sam kraj podigao je atmosferu i publiku na noge.

Related posts

Sudar voza i kombija na Strelištu

Mica Milakov

Porez na imovinu u 2019. sličan ovogodišnjem

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić: Neće Džaferović da govori Srbiji šta da radi

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija