24. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Srbija Vesti

Velika očekivanja od predstojeće berbe grožđa

O ovogodišnjem stanju grožđa, ali i očekivanjima od buduće berbe razgovarali smo sa predsednikom udruženja vinogradara iz Jabuke Nenadom Filipovskim.

Predsednik Udruženja vinogradara “Grozd” iz Jabuke Nenad Filipovski je polovekovnu vinogradarsku tradiciju nasledio od dede i oca. Samostalno uzgaja grožđe 20 godina. Tokom poslednje decenije započeo je sa proizvodnjom vina u registrovanoj vinariji. Vinograd koji poseduje u ataru Jabuke jedan je od najvećih u Južnom Banatu.

U zavisnosti od sorte, grožđe južnobanatskih vinograda biće zrelo za berbu u narednim nedeljama. Među često uzgajanim sortama grožđa među prvima dozreva Šardone, dok za njim slede Merlot i Kaberne Sovinjon. Nenad je za gledaoce Regionalne Radio-televizije Pančevo pokazao kako se prepoznaje zrelost grožđa.

Pored optičkog refraktometra i širometra postoje i pouzdanije hemijske analize kojima se tačno određuje procenat šećera i kiselina u grožđu kako bi ono bilo najpogodnije za berbu i proizvodnju vina. Međutim, za ljude koji se ne profesionalnom proizvodnjom postoji još jedan proveren metod.

Kada je u pitanju ovogodišnja vinogradarska sezona, biljke su zahtevale povećanju pažnju.

Epidemija korona virusa nije naročito uticala na radove u vinogradu. Vinogradari su u toku proleća radove prilagodili policijskom času i vanrednim merama. Ipak epidemiološka situacija je uticala na tržište, te je primetna promena cena grožđa, ali i slabija potražnja za vinom, naročito u ugostiteljskim objektima čije je poslovanje ove godine znatno slabije. Zahvaljujući subvencijama Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu vinogradarstvo u ovom delu Južnog Banata nije pretrpelo veću štetu. Nenad je republičke subvencije iskoristio kako bi započeo uzgoj bele tamjanike. Da bi berba grožđa u narednim nedeljama dobro protekla istaknuto je da bi najviše pogodovalo sunčano vreme sa što manje padavina.

Related posts

Počeo upis u vrtiće

Mica Milakov

NOVO: U Južnobanatskom okrugu 127 osobe pozitivne na COVID-19, beleži se pad broja ljudi u samoizolaciji

Katarina Popović

Nacrt odluke o izmenama budžeta za 2018. godinu na Gradskom veću

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija