25. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

22 godine od nestanka novinara Radio Prištine

Foto: RTG

Na današnji dan, nedaleko od Velike Hoče 1998 godine nestala je novinarska ekipa Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, koji su pošli sa namerom da urade priču o povratku monaha u manastiru Zočište i od tog trenutka im se gubi svaki trag.

Povodom 22. godišnjice od njihovog nestanka, predstavnici udruženja novinara Srbije i njegovog ogranka društva novinara Kosova i Metohije ispred spomen obeležja na mestu gde je oteta novinarska ekipa Radio Prištine, po ko zna koji put su kod zvaničnika međunarodnih misija u Pokrajni kosovskih institucija i policije zatražili da konačno pokrenu istragu, kako bi se otkrile ubice 3 i rasvetlila sudbina 6 srpskih novinara na Kosovu i Metohiji.

Predsednik društva novinara na KiM Budimir Ničić, rekao je da su po ko zna koji put došli da zatraže pravdu za sve nestale novinare.

” Došli smo da po ko zna koji put zatražimo pravdu, ne samo za Slavuja i Perenića već i za sve ostale naše kolege, bez obzira na veru i naciju, koje su ubijene i otete u periodu od 1998 do 2005 godine. Očekujemo od suda i specijalnog tužilaštva da nam konačno daju odgovore gde su naše kolege i ko je odgovoran za njihove otmice i ubistva i da te počinioce najstrožije kazne”, rekao je za RTV Gračanica, predsednik društva novinara na KiM Budimir Ničić.

Jelena Petković, član uprave UNS-a istakla je da je jako važno da svake godine pokažemo solidarnost i da smo uz porodice koje su izgubile svoje najmilije.

“Mislim da je jako važno da svaki put pokažemo solidarnost i da smo uz porodice Perenić i Slavuj, a i ostale porodice koje su izgubile svoje najmilije”.

Petković navodi da još uvek nemaju informacije da je bilo pokušaja istrage ili pokušaja da se rasvetli prava istina o nestanku njihovih kolega.

“I dan danas nemamo informacije da je bilo pokušaja pravih, efikasnih istraga i tražimo da kada je reč o nestanku Đure Slavuja i Ranka Perenića, da se sazna istina šta se desilo sa našim kolegama i ko su njihove ubice,” rekla je Jelena Petković, član uprave UNS-a.

Član suda časti UNS-a Goran Avramović, navodi da međunarodna zajednica koja takođe snosi odgovornost za situaciju koja se dogodila na današnji dan 1998 godine, pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih.

“Međunarodna zajednica, koja takođe snosi ogromnu odgovornost, nakon 22 godine treba pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih i da se dođe do epiloga tragične sudbine naših kolega u areni,” rekao je za RTV Gračanica Goran Avramović, član suda časti UNS-a.

Član uprave UNS-a Živojin Rakočević poručuje da na ovom zločinu počiva sloboda Kosova i Metohije.

“Vidim ljude koji traže svoje prijatelje i koji neće odustati. Ovo može biti simbolično ali je suštinski važno da se poruči da na ovom zločinu počiva sloboda Kosova i Metohije, sloboda profesije,” rekao je Živojin Rakočević, član uprave UNS-a.

Podsetimo, od 1998 do 2000 godine na KiM nestali su Ljubomir Knežević-novinar Jedinstva, Marijan Melanoš-novinar srpske redakcije radio Kosova i Mile Buljević- samostalni medijski radnik. Do današnjeg dana nisu otkrivene ni ubice novinara Aleksandra Simovića, koji je nestao polovinom 1999 godine a čiji su posmrtni ostaci pronađeni kod Glogovca, kao ni fotoreportera Momira Stokuće, koji je ubijen u svojoj kući u Prištini, u septembru 1999 godine.

Related posts

Vučić čestitao Vaskrs po Julijanskom kalendaru

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić čestitao teniserima

Jasmina Petkovic

Vučić uputio saučešće Italiji povodom žrtava poplava

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija