19. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

22 godine od nestanka novinara Radio Prištine

Foto: RTG

Na današnji dan, nedaleko od Velike Hoče 1998 godine nestala je novinarska ekipa Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, koji su pošli sa namerom da urade priču o povratku monaha u manastiru Zočište i od tog trenutka im se gubi svaki trag.

Povodom 22. godišnjice od njihovog nestanka, predstavnici udruženja novinara Srbije i njegovog ogranka društva novinara Kosova i Metohije ispred spomen obeležja na mestu gde je oteta novinarska ekipa Radio Prištine, po ko zna koji put su kod zvaničnika međunarodnih misija u Pokrajni kosovskih institucija i policije zatražili da konačno pokrenu istragu, kako bi se otkrile ubice 3 i rasvetlila sudbina 6 srpskih novinara na Kosovu i Metohiji.

Predsednik društva novinara na KiM Budimir Ničić, rekao je da su po ko zna koji put došli da zatraže pravdu za sve nestale novinare.

” Došli smo da po ko zna koji put zatražimo pravdu, ne samo za Slavuja i Perenića već i za sve ostale naše kolege, bez obzira na veru i naciju, koje su ubijene i otete u periodu od 1998 do 2005 godine. Očekujemo od suda i specijalnog tužilaštva da nam konačno daju odgovore gde su naše kolege i ko je odgovoran za njihove otmice i ubistva i da te počinioce najstrožije kazne”, rekao je za RTV Gračanica, predsednik društva novinara na KiM Budimir Ničić.

Jelena Petković, član uprave UNS-a istakla je da je jako važno da svake godine pokažemo solidarnost i da smo uz porodice koje su izgubile svoje najmilije.

“Mislim da je jako važno da svaki put pokažemo solidarnost i da smo uz porodice Perenić i Slavuj, a i ostale porodice koje su izgubile svoje najmilije”.

Petković navodi da još uvek nemaju informacije da je bilo pokušaja istrage ili pokušaja da se rasvetli prava istina o nestanku njihovih kolega.

“I dan danas nemamo informacije da je bilo pokušaja pravih, efikasnih istraga i tražimo da kada je reč o nestanku Đure Slavuja i Ranka Perenića, da se sazna istina šta se desilo sa našim kolegama i ko su njihove ubice,” rekla je Jelena Petković, član uprave UNS-a.

Član suda časti UNS-a Goran Avramović, navodi da međunarodna zajednica koja takođe snosi odgovornost za situaciju koja se dogodila na današnji dan 1998 godine, pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih.

“Međunarodna zajednica, koja takođe snosi ogromnu odgovornost, nakon 22 godine treba pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih i da se dođe do epiloga tragične sudbine naših kolega u areni,” rekao je za RTV Gračanica Goran Avramović, član suda časti UNS-a.

Član uprave UNS-a Živojin Rakočević poručuje da na ovom zločinu počiva sloboda Kosova i Metohije.

“Vidim ljude koji traže svoje prijatelje i koji neće odustati. Ovo može biti simbolično ali je suštinski važno da se poruči da na ovom zločinu počiva sloboda Kosova i Metohije, sloboda profesije,” rekao je Živojin Rakočević, član uprave UNS-a.

Podsetimo, od 1998 do 2000 godine na KiM nestali su Ljubomir Knežević-novinar Jedinstva, Marijan Melanoš-novinar srpske redakcije radio Kosova i Mile Buljević- samostalni medijski radnik. Do današnjeg dana nisu otkrivene ni ubice novinara Aleksandra Simovića, koji je nestao polovinom 1999 godine a čiji su posmrtni ostaci pronađeni kod Glogovca, kao ni fotoreportera Momira Stokuće, koji je ubijen u svojoj kući u Prištini, u septembru 1999 godine.

Related posts

CENTRALNA TEMA RAZGOVORA VUČIĆA I PUTINA: Rusija i Srbija spremaju plan za odbranu Kosova i Metohije!

Mica Milakov

SNS osuđuje napad na novinarku „Prokupačkih vesti“

Nikoleta Dragaš

SNS: Srbija ne spušta glavu pred fašistima i siledžijama

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija