26. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Vesti

Vučić: Naša baština talac albanske samovolje

Srbija će na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika zatražiti hitno i trajno obustavljanje gradjevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, poručuje predsednk Vučić.

Upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova ugrožava se jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, rekao je predsednik Vučić i istakao da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

Predsednik Vučić je najavio da će zato, na narednom sastanku u Briselu, od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti  hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

„Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, i spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja – srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da Srbija doživljava radove u okolini Visokih Dečana kao sredstvo pritiska na našu stranu i kao poruku da je naša kulturna i verska baština talac albanske samovolje.

Predsednik Vučić je naveo da Srbija naglašava da je za produktivan dijalog neophodno da među učesnicima postoji minimalni odnos poverenja i miroljubiva klima za razgovore, a putarski radovi u okolini manastira, koji su nedvosmisleno napad na Visoke Dečane, ne doprinose stvaranju takve atmosfere. On je dodao da je veliki  broj naših crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije pred rušilačkim besom albanskih ekstremista, i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi takva sudbina mogla da zadesi još neko od srpskih svetih mesta.

„Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, jer one su, osim što su naše svetinje, istovremeno i neprocenjivi spomenici evropske hrišćanske kulture, a svaki napad na njih je i napad na same temelje evropskih vrednosti“, istakao je predsednik Vučić.

Related posts

Čestitka Sija za Dan državnosti Srbije

Nikoleta Dragaš

Zbog raspusta promenu u režimu saobraćaja autobusa ATP-a

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić primio pismo predsednika Kine Si Đinpinga

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija