5. decembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

„Novoseljanke“ oživele stare zanate

Žene iz Udruženja žena „Novoseljanke“ vredno rade na očuvanju tradicije i kulture. I ako pod drugačijim okolnostima, poštujući sve mere zaštite od kovida 19, ove vredne žene se jednom nedelju sastaju kako bi nešto stvarale.

Ideja o oživljavanju starih zanata i domaće radinosti „Novoseljankama“ rodila se 2014 godine. Sada kada su dobile svoje prostorije, sa još većim entizijasmom se okupljaju i stvaraju nove predmete sa etno motivima. Snežana Baba, predsednica Udruženja, kaže da su se sada opustile u nekim novim stvarima, pa tako na radionicama počele su da prave različite modele nakita, kapa, prsluka i peškira.

Žene iz Udruženja su pre nekoliko godina učestvovale na radionicama u Rumuniji, gde su naučile stare zanate.

Manifestacija „Banatski hleb“ „Novoseljanke“ tradicionalno organizuju već duži niz godina. Kako ističe Snežana Baba, i ove godine će organizovati manifestaciju, ali poštujući sve mere zaštite.

Udruženje žena “Novoseljanke” trenutno ima oko 20 aktivnih članica a predsednica Udruženja Snežana Baba, kaže da sve to nije bilo lako ostvariti, trebalo je puno truda i rada, ali zajedničkim ulaganjem uspele su da rešavaju sve probleme na koje su naišle.

Related posts

392 NOVA SLUČAJA KORONE U SRBIJI, 10 OSOBA PREMINULO!

Mica Milakov

Sleteo još jedan avion iz Seula sa medicinskom opremom

Nikola Toadjer

VUČIĆ: ISTORIJSKA POBEDA SRPSKE NAPREDNE STRANKE! Dve trećine glasača dalo je svoju podršku našoj listi

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija