3. decembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Nekategorizovano

Lončar: Dve zdravstvene ustanove izlaze iz kovid sistema

Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije i Institut za reumatologiju izlaze iz kovid sistema, kaže ministar Lončar i najavljuje da je u planu da iz kovid sistema uskoro izađe i Institut za ortopediju na Banjici.

Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, kao i Institut za reumatologiju, od danas izlaze iz kovid sistema, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i navodi da će se u naredna četiri dana u te dve zdravstvene ustanove obavljati dezinfekcija.

Posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, Lončar je najavio da je u planu da iz kovid sistema uskoro izađe i Institut za ortopediju na Banjici.

Lončar je naveo da će se Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, kao i Institut za reumatologiju, vratiti u normalan proces rada i da od danas neće više primati kovid pacijente.

Ministar je rekao da u svim kovid bolnicima u celoj Srbiji ima dovoljno mesta.

Lončar je naveo da je na današnjem sastanku dogovoreno da se polako vraća sistem u normalne tokove, odnosno u nonkovid bolnice.

„Sledeći koji će ići u smanjenje kovid pozitivnih, odnosno koji će ostati bez tih pacijenta je Banjica, koja je neophodna za dalji rad i pokušavamo da sistem vratimo za potrebe koje su neophodne za sve pacijente“, rekao je Lončar.

 

Problemi na plućima i srcu kod izlečenih pacijenata

Sve više pacijenata koji su preležali koronu javlja se sa problemima na plućima i na srcu i oni moraju da budu adekvatno zbrinuti, jer ne mogu da se upućuju u kovid bolnice, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, ministar je rekao da se za pacijente koji su preležali kovid-19, a koji se sada javljaju sa problemima na plućima i na srcu, moraju obezbediti odgovarajući kapaciteti.

„Moramo da ih ozbiljno zbrinemo, da pregledamo i da vidimo o čemu se radi sa tim pacijentima“, rekao je Lončar.

 

Stevanović: Situacija povoljnija, ne sme biti opuštanja

Tokom prethodnog dana na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS bilo je 130 pregleda zbog sumnje na kovid, ali i dalje jedna trećina pacijenata zahteva bolničko lečenje, što govori da je još uvek potreban oprez, jer se javljaju ozbiljne kliničke slike, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove dr Goran Stevanović.

Stevanović je naveo da je situacija nešto povoljnija, jer postoji ravnoteža između broja pacijenata koji zahtevaju prijem u bolnice i onih koji mogu da se otpuste.

On je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, još jednom apelovao na poštovanje svih epidemioloških mera i preporuka.

„Polako nam se približavaju velika okupljanja, isptini rokovi, nastava u školama. To su mesta koja pogoduju širenju virusa i neohpdno je da se sve mere i preporuke poštuju, da ni bi opet došlo do naglog povećanja obolelih“, upozorio je Stevanović.

On je istakao da bez obzira na bolje rezultate, ne sme biti opuštanja.

Stevanović je ukazao i da se, kao problem pojavljuje to što sada ima pacijenata koji se, nakon preležanog kovida, javljaju sa različitim vrstama subakutnih posledica, prolongiran osećaj zamora, malaksalosti, sa manje ili više ozbiljnim respiratornim ili kardiološkim tegobama.

„Činjenica je da su oni i pre bili ozbiljni kardiološki, pulmološki, hronični bolnesnici, tako da bi ovo možda moglo da bude pogoršavanje njihove osnovne bolesti nakon teške infekcije, ali ne smemo da isključimo ni mogućnost da je kovid napravio dopunske probleme i tim pacijentima“, rekao je Stevanović i dodao da će se sa tim suočiti svi zdravstveni sistemi u svetu.

Kako kaže, takvi pacijenti ne mogu da budu zbrinjavani u kovid bolnicama, jer su kovid negativni, ali im je svakako potrebna dodatna dijagnostika, pa se na to mora obrati pažnja u narednom periodu.

Izvor: Studio B

Related posts

Gradonačelnica Mitrović: Advokati i izvršitelji rade na štetu penzionera

Mica Milakov

Italija ambasador Srbije na njenom evropskom putu

Jasmina Petkovic

Kolaž fotografija o NATO agresiji u Istorijskom arhivu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija