28. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Savremene uniforme pripadnika Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u prethodne tri godine posvetili su posebnu pažnju obezbeđenju savremenih uniformi koje odgovoraju specifičnostima zadataka i vojničkim potrebama pa sada svaki pripadnik Vojske Srbije može da kaže da je opremljen najboljom uniformom prilagođenom svojim potrebama.

Za svakog profesionalnog vojnika obezbeđena su tri kompleta uniforme – dva kompleta uniforme M-10, jedan komplet uniforme M-93, najmanje par letnjih i par zimskih čizama. U razvoju vojnih uniformi i opreme za vojsku posebno se vodi računa da se ispune svi taktičko-tehnički zahtevi korisnika odeće i opreme.

Novi modeli uniformi domaće proizvodnje pokazali su odlične rezultate u laboratoriji i na terenu, a cilj svih noviteta je da pripadnici Vojske Srbije budu zadovoljni uniformom i ponosni na nju. Stepen zaštite pripadnika Vojske Srbije podignut je na najviši nivo – od maskirne zaštite do zaštite tela od uticaja okoline, toplote, hladnoće i ostalog radi obezbeđenja optimalnih uslova za izvršenje zadataka, kao i da se svaki pripadnik Vojske Srbije u svojoj novoj uniformi oseća dobro, zadovoljno i komforno.

Posebni noviteti su uniforme izviđačkih, diverzantskih i padobranskih jedinica koje imaju bitnu ulogu u izvršenju namenskih zadataka. U izradi su prvi put učestvovali upravo krajnji korisnici tih uniformi implementiranjem svog iskustva u njenom dizajniranju, a  komplet uniforme sastoji se od 26 delova koji su kompatibilni sa ostalom borbenom opremom i oružjem. Za razliku od M-10, uniforma obezbeđuje izviđačima, diverzantima i padobrancima bolju zaštitu tela u ekstremnim vremenskim uslovima, jer je za njih od izuzetne važnosti zaštita tela od negativnih atmosferskih uslova i istovremeno sloboda pokreta i brzina reagovanja.

Izrađena je i nova uniforma M-19 za pripadnike Vojne policije, ima 28 delova i može se nositi u neborbenoj i borbenoj varijanti koja se kombinuje s kompletom zaštitne opreme i oružja. Pripadnici Vojne policije uniformu nose u svim zemljišnim i meteo uslovima, a posebno u urbanim sredinama i u uslovima kada se zahteva prepoznatljivost pripadnika Vojne policije. Uniforme vojnih policajaca drugačije su označene, s ciljem da se zbog primene ovlašćenja oni razlikuju u odnosu na ostale pripadnike Vojske Srbije. Za potrebe pilotskog i letačkog sastava nabavljena je najsavremenija letačka oprema – pilotski kombinezoni, čizme, rukavice i aktivni veš.

Komplet opreme za pilote i letače sadrži dva pilotska kombinezona, dva para čizama, par letačkih rukavica i komplet aktivnog veša. Početkom ove godine, posle izmene Pravilnika i uvođenjem letačke kape u komplete uniforme za pilote i letače, svi piloti i letači zadužili su po dve pilotske kape – letnju i zimsku, koje se nose uz kombinezon. Domaća industrija proizvela je odevne predmete koji ulaze u sastav kompleta uniforme i koji se mogu kombinovati tako da omogućavaju primenu i korišćenje za sva godišnja doba. U prethodne tri godine nabavljeno je više od 30.000 kompleta terenske uniforme M-10 i kombinezona, a, između ostalog, i više od 50.000 maskirnih majica i više od 20.000 odevnih predmeta namenjenih za zamenu dotrajalih odevnih predmeta.

U prethodnom periodu uvedeni su u u potrebu i predmeti iz sastava kompleta terenske uniforme M-10, kao što su maskirna torbica za starešine M-13, kaiš od sintetičke gurtne M-12, maskirni opasač M-12 i terenski ogrtač M-12. U narednom periodu biće nabavljeni i maskirni kombinezoni M-13 za posade borbenih vozila izrađeni od tkanine otporne na uticaj otvorenog plamena i smanjene zapaljivosti. Kombinezon se nosi sa ili bez potkombinezona u zavisnosti od spoljne temperature. Uvođenjem kombinezona poboljšaće se maskirne i funkcionalne karakteristike u odnosu na jednobojno dvodelno odelo za posade borbenih vozila koje se sada koristi.

Planirano je da u sastav kompleta uniforme bude i vojnički maskirni šator, individualni M-13 namenjen za smeštaj jednog pripadnika Vojske Srbije sa opremom i ličnim naoružanjem, izrađen u maskirnom dezenu od laganih materijala koji omogućavaju brzu montažu, odnosno demontažu, kao i spoljni pokrivači šatora M-70 koji će u odnosu na prethodne pokrivke sivomaslinaste boje biti sa poboljšanim karakteristikama u pogledu maskirnosti, povećane parapropustljivosti, vodonepropusnosti i otpornosti na cepanje.

Razvoj i nabavka uniformi je neprekidan proces, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će nastaviti da vode računa o potrebama svojih pripadnika, da ih opremaju najboljom i najkvalitetnijom uniformom, kako bi im i ubuduće obezbedili uslove za nesmetanu realizaciju zadataka.

foto:mod.gov.rs

Related posts

Kamp atletskih bisera Srbije

Jasmina Petkovic

Žarka Zrenjanina u Zelengori dobila asfalt

Katarina Popović

Odigrano drugo kolo zlatne Soccer lige

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija