23. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Kultura Vesti

Kovačica centar naivne umetnosti, među brojnim umetnicima i Vieroslava Svetlik

Kovačica centar naivnog slikarstva prepoznatljiva je po mnogobrojnim slikarima poznatim širom sveta. I danas u ovom Južnobanatskom mestu gotovo da nema porodice u kojoj se neko ne bavi ovim poslom, a među mnogobrojnim slikarima je i Vieroslava Svetlik. Neki od njenih radova našli su mesto u domovima poznatih ličnosti.

Od 1802. godine kada su u Kovačicu počeli da se doseljavaju siromašni radnici iz Slovačke u potrazi za boljim životom ovo mesto postajalo je specifično po mnogo čemu. Najviše kao kolevka naivnog slikarstva.

Sredinom prošlog veka Zuzana Halupova i Martin Jonaš prokrčili su put naivnim slikarima iz Kovačice i od tada njihovi radovi nalaze se u najpoznatijim svetskim galerijama i privatnim kolekcijama.

I danas ovo Južnobanatsko mesto ima puno slikara. Među njima je i Vieroslava Svetlik. Rastući u takvom oruženju bilo je predodređeno da zavoli slikarstvo.

Na njenim radovima dominira devojka duge crne kose i plavih očiju.

Inspiraciju nalazi u ljudima, prirodi, starinskim kućama sa krovovima od slame. Uradila je više od 900 grafika, a voli da oslikava i tikve, oklagije, šamlice, varjače..

Od 2002. godine kada je imala prvu izložbu Vieroslava je više puta izlagala samostalno kod nas i u inostranstvu uglavnom u Slovačkoj i Beču a njeni radovi bili su deo kolektivnih izložbi koje je organizovala galerija „Babka“ širom sveta.

Izvor: RTV

Foto: ilustrakcija pixabay

Related posts

Ministar Vulin tradicionalno u Pančevu sa pripadnicima Vojske Srbije

Mica Milakov

Servisne informacije 9 decembar

Katarina Popović

Obeležena 25 Mašakarada

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija