5. decembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Vesti

U Srbiji uhapšeno 11 osoba u saradnji sa američkim FBI-jem

U saradnji nadležnih pravosudnih organa Srbije – Tužilaštva za organizovani kriminal, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala sa nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država (FBI), na 16 lokacija izvršen je pretres stanova i uhapšeno 11 osoba, državljana Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina.

Za navedena lica postoji osnovana sumnja da su kao organizovana kriminalana grupa u periodu od 2011. godine do danas, učestvovala u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb-stranicama.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su lica koja su pristala da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem imejla ili video-konferencijskih veza upućivali da prebace svoje „investicije“ na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatoromt e grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena, ponovo otvarala nove s istim već razrađenim metodom rada.

Na ovaj način postoji osnovana sumnja da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Svim licima lišenim slobode određeno je zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Republika Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: Ilustracija – Pixabay

Related posts

Gradski odbor SNS čestitao Novu godinu

Mica Milakov

Prvenstvo Srbije u krosu na Kotežu 2

Jasmina Petkovic

Amateri i profesionalci stali na crtu ko će da napravi bolju švarglu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija