21. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Smanjenje nezaposlenosti uprkos epidemiji

„Prema najnovijim podacima u vezi sa kretanjem zaposlenosti u Srbiji u maju 2020. godine registrovano je 2 odsto više zaposlenih lica nego u istom periodu prethodne godine, dok je u odnosu na april tekuće godine zabeleženo povećanje od 1,1 odsto, što je jasan pokazatelj da se krećemo u dobrom pravcu i da imamo dobru osnovu da prebrodimo krizu sa kojom se celi svet suočava usled epidemije korona virusa”, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

U maju 2020. godine u Republici Srbiji registrovano je 2.203.247 zaposlenih osoba, što u odnosu na isti mesec prethodne godine predstavlja povećanje za 43.918 lica. U odnosu na april 2020. godine zabeleženo je povećanje broja zaposlenih od 1,1% (23.563 lica).
„Ovo su činjenice koje govore u prilog tome da se Srbija nalazi na dobrom putu, uprkos epidemiji koja nas je zadesila, a kako je rekao i naš predsednik Aleksandar Vučić, manje ćemo osetiti negativne posledice od svih zemalja u Evropi. Imamo dobre pokazatelje ekonomske situacije u zemlji. Nastavićemo da se krećemo ka cilju koji smo postavili sebi, da prosečna plata u Srbiji 2025. godine bude 900 evra, a penzije 440 evra. Nova radna mesta i investicije se nalaze na putu ka sigurnom uspehu,“, poručio je Đorđević.

Posmatrano po sektorima delatnosti, porast zaposlenosti je u maju, prema prethodnim podacima, najveći u trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila, uslugama smeštaja i ishrane, prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.
Tokom borbe protiv korona virusa zdravstveni i socijalni radnici bili su najviše angažovani, gde je u maju 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine ukupan broj zaposlenih veći za 1,2% (1.747 lica).

“Politika Aleksandra Vučića, kada je u pitanju dovođenje novih investitora, sigurno će doprineti tome da u budućnosti ovi podaci budu još bolji”, zaključio je Đorđević.

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja

Related posts

Vučić s kiparskim ministrom: Čvrsto prijateljstvo dve zemlje

Zorana Stekovic

Petrović: Pristojna, moderna i odgovorna Srbija ce pobediti!

Nikola Miloševski

Vučić razgovarao sa predsednikom EBRD Čakrabartijem

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija