7. avgusta 2020.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovin

Psihijatrijska bolnica „Kovin“ prima samo hitna psihijatrijska i neurološka stanja

Od trenutka proglašenja vanrednog stanja i epidemije korona virusa, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Kovin“ preduzima sve mere predostrožnosti, preporučene od strane Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, u cilju zaštite pacijenata i zaposlenih, kao i kontrole unošenja i sprečavanje širenja infekcija izazvanih virusom COVID19, navodi se u saopštenju ove Ustanove.

„Od kada su nas iz Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut“ obavestili o respiratornim infekcijama koje izaziva novi korona virus, mi neprestano primenjujemo maksimalnu zaštitu kako bismo sačuvali pacijente, ali i zaposleno osoblje. Zabranjena je poseta i izlazak pacijenata van bolničkog kruga. Napravljeno je prijemno trijažno odeljenje i blok. Postavljene su dezobarijere na ulaznoj kapiji, ulaznim vratima svih odeljenja i službi. Pri dolasku u bolnicu obavezno je svim licima meriti telesnu temperaturu, dezinfikovati ruke alkoholnim sredstvom za dezinfekciju, dati masku i rukavice. Automobili i saniteti se dezinfikuju, po proceduri, pre ulaska u bolnicu“, istakla je v.d. direktora, dr Jovanka Petrović, specijalista psihijatrije.

Neophodni pregledi i prijemi u Ustanovu svedeni su na hitna psihijatrijska i neurološka stanja. Formirano je Odeljenje izolacije za sve novoprimljene pacijente kojima je indikovan prijem, kako bi se izbegao kontakt i mogućnost širenja virusa na ostale hospitalizovane pacijente..

Sva odeljenja i službe kovinske bolnice dobile su stručno-metodološka uputstva i preporuke od strane Ministarstva zdravlja RS, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, koja su vidno istaknuta u celoj bolnici i usklađena sa uslovima rada same bolnice. Obavezno je nošenje LZO (maski i rukavica) svih zaposlenih u bolnici. Primenjuju se pooštrene mere za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i to: pooštrene mere lične higijene (pranje ruku), čišćenja, pranja, provetravanja i dezinfekcija radnih prostorija i ostalih površina.

Organizovan je Krizni štab SBPB „Kovin“ Kovin i donet Pravilnik o postupanju zaposlenih i radno angažovanih lica bolnice tokom trajanja vanrednog stanja. Članovi Kriznog štaba svakodnevno vrše interni nadzor Odeljenja, Službi i Odseka.

Od uvođenja vanrednog stanja, u SBPB „Kovin“ organizovan je rad u smenama (medicinski tehničari na 12h ili 24h, spremačice na 12h), dok su lekari i medicinski saradnici radili u timovima, kako bi što manji broj zaposlenih obavljao rad istovremeno u jednoj prostoriji. Takođe, omogućen je rad na daljinu i rad od kuće na svim radnim mestima na kojima je moguće organizovati takav rad u skladu sa Zakonom.

Na sajt Bolnice postavljeni su brojevi telefona za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna, u cilju prevazilaženja osećaja teskobe i straha, kao i očuvanja mentalnog zdravlja u uslovima vanrednog stanja.

Kovinskoj bolnici je od velike pomoći bila solidarnost institucija i humani gestovi brojnih donatora, koji su u toku trajanja vanrednog stanja pomogli rad ustanove i svojim donacijama u vidu lične zaštitne opreme, učinili da lakše i efikasnije čuvamo naše pacijente i ceo bolnički sistem, kažu u saoštenju ove ustanove i dodaju da bolnica za sada odoleva virusu i u najvećem naletu ove infekcije uspela je da sačuva sve pacijente. „Aktuelna situacija nas obavezuje da još disciplinovanije i predanije poštujemo zadate mere i procedure u ovim ključnim trenucima. Redovno pranje ruku, korišćenje maski i rukavica, održavanje socijalne distance, što manje kontakata. Samo zajedničkim snagama možemo sprečiti širenje infekcije i smanjiti broj obolelih, te tako zaštiti jedni druge“ napominje direktorka Ustanove i apeluje na sugrađane da budu odgovorni i da poštuju mere predostrožnosti u odnosu na kontaktni i kapljični put prenošenja COVID-19.

Izvor: RTV

Related posts

Radovi na putu Opovo – Debeljača u punom jeku

Nikoleta Dragaš

STEVAN JOVANOVIĆ-ROMSKI NACIONALNI SAVET: Marinika Tepić, fašističkim metodama, branila da dobijemo prostorije!

Mica Milakov

Servisne informacije za 20. januar

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija