22. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Vučić: Vojska Srbije mnogostruko snažnija nego ranije

FOTO: predsednik.rs

Vojska Srbije danas je mnogostruko snažnija nego ranije, poručio je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da sada počinjemo da se merimo sa snažnijim zemljama, čemu govore u prilog i nove bespilotne letelice.

Vučić je istakao da šest novih bespilotnih letelica, koje su kupljene u Kini, imaju veliki domet i mogu da gađaju ciljeve sa udaljenosti od oko 9.000 kilometara, i da na 250 kilometara snimanju teren, položaje neprijateljskih jedinica i položaje od interesa sa Srbiju.

„To postaje savremeni način ratovanja. Mi nismo imali šansu da se merimo sa ozbiljnijim zemljama, a sada to počinjemo. Uvodimo tehnologije koje nismo imali“, podvukao je Vučić na batajničkom aerodromu.

Istakao je da je važno i to što je dogovoren transfer tehnologija sa kineskim partnerima, što znači da se Pegaz uvodi u sistem Vojske Srbije.

„Vojska Srbije danas je mnogostruko snažnija nego ranije“, naveo je predsednik.

Dodao je da na šest letelica ukupno ima 18 raketa.

„To je za sada, a kupićemo još, jer nisu skupe. Ovo je najbolje oružje“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara koliko su plaćene letilice iz Kine, Vučić je odgovorio da kada je reč o vojnim nabavkama takvi ugovori se drže u tajnost, ali je dodao da “nisu skupi”.

“Nisu mnogo, i ja sam se iznenadio kada sam čuo konačnu cenu”, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da se svi ugovori koji se odnose na saradnju sa Kinom drže u tajnosti, Vučić je odgovorio da to nema veze sa Kinom, te da Srbija kada nabavlja vojnu opremu i od drugih zemalja ugovore i cene drži u tajnosti.

“I kada nabavljamo od neke druge zemlje, što se tiče vojne opreme, drži se u tajnosti, to nema veze sa Kinom”, rekao je Vučić i dodao da Srbija o kupovini devet helikoptera od Erbasa ima klauzulu o tajnosti.

Novi dronovi Vojske Srbije za još bolju sposobnost izviđanja iz vazduha

Vojska Srbije predstavlja danas nove bespilotne letelice SN-92A, koje će podići i značajno unaprediti sposobnost izviđanja iz vazdušnog prostora srpske armije.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predstavili su predsedniku Vučiću novi sistem – šest letelica, sa po dve rakete, koje, kako su rekli, mogu da unište i teže oklopno vozilo.

Veoma su precizne i nečujne, a pokrivaju funkciju izviđanja danju i noću.

Bespilotna letelica ima akcioni radijus veći od 250 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat.

Nabavkom ovih letelica Voska Srbije dobiće novu klasu vazduhoplova i sasvim nove mogućnosti, a još značajnija je saradnja sa kineskim stručnjacima na zajedničkom razvoju i proizvodnji domaće bespilotne letelice srednjeg dometa – Pegaz.

Potpuno ovladavanje ovim sistemom omogućiće dalji razvoj sposobnosti Vojske Srbije u oblasti autonomnog naoružanja koja će biti dominantna u ratnim sukobima 21. veka.

Izvor: RTV

Related posts

Studio B najoštrije osudio jučerašnje ponašanje novinara N1 prema predsedniku države

Mica Milakov

Mir Božji, Hristos se rodi. Predsednik Vučić čestitao Božić

Mica Milakov

Kfor zaustavio radove na putu kod Visokih Dečana

Nikola Miloševski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija