27. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Najvažnije Vesti

Uspešna godina za mlade uzgajivače borovnica

FOTO: RTV Pančevo

Dvojica mladih Pančevaca započela su pre dve godine sa plantažnim uzgajanjem borovnica. Nakon prve berbe uvideli su da se vredan rad isplatio.

Da se naporan rad isplati dokaz su dvojica mladića iz Pančeva. Filip Vučković i Nikola Dedić  2018. godine započeli su sa uzgajanjem borovnica.

Kako bi se stvorili povoljni uslovi za uzgajanje ove kulture bila su potrebna velika ulaganja. Za površinu od jednog hektara borovnice neophodna je između 80.000 i 100.000 evra prvobitnog ulaganja, dok suma do 10.000 evra su redovni godišnji troškovi. Velika pomoć dvojici mladih preduzetnika su subvencije Ministarstva za poljoprivredu, kao i Pokrajinskog sekretarijata zaduženog za ovu delatnost.

 

Prema njihovim saznajima, oni su jedini uzgajivači borovnica u okolini. Za razliku od većine uzgajivača kako bi zaštitili svoj posed morali su da angažuju čuvara, jer su već nekoliko puta neželjeni posetioci upadali na njihov posed. Da se uprkos takvim lošim iskustvima uzgajanje borovnica isplati svedoči dvasetšestogodišnji Nikola Dedić.

Da bi borovnice dostigle punu plodnost potreban je period od 4 godine. Iako se njihove biljke nalaze na polovini tog vremenskog perioda i iako su obilne kiše u junu odložile sazrevanje ploda i vreme berbe, Filip I Nikola su zadovoljni ovogodišnjim prinosom. Prema njihovim rečima, vreme u Vojvodini generalno pogoduje uzgoju borovnica. Sav prinos se plasira u hladnjaču, a dvojica uzgajivača su zadovoljna otkupnim cenama. Oni će, uprkos skorašnjem završetku berbe nastaviti sa vrednim radom na održavanju svojih sadnica.

Related posts

PKS: Instrukcije za izdavanje dozvola za kretanje tokom policijskog časa

Mica Milakov

Moguć kolaps organizma pri izlasku iz klimatizovanih prostorija na visoke temperature

Jasmina Petkovic

Vučić se u 20 sati obraća javnosti i SAOPŠTAVA IME MANDATARA

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija