28. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Mihajlovićeva potpisala Sporazum za inkluziju Roma i Romkinja vredan 10 miliona evra

FOTO: S.Radovanović Tanjug

Potpredsednica Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović potpisala je danas sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ Sporazum o saradnji “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Republici Srbiji”, vredan 10 miliona evra.

Mihajlovićeva, koja predsedava Vladinim Koordinacionim telom za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, istakla je da je važno da pripadnicima romske zajednice stvorimo uslove za održiv i kvalitetan način života.

“Kroz posao koji zajedno radimo borimo se da ima što manje predrasuda i stereotipa. Zvanično Roma i Romkinja u Srbiji je oko dva odsto, ali zapravo ih ima mnogo više. I ono na čemu insistiram je da svako od nas shvati da u našoj zemlji nema građana prvog i drugog reda. To sprovodimo kroz Strategiju, akcione planove i projekte koje radimo sa međunarodnim partnerima i lokalnim samoupravama”, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade zahvalila je GIZ-u za uspešnu saradnju i podršku u prethodnim godinama zajedničkog rada.

Sporazum su potpisali i Gerhard Zipel, direktor GIZ-a u Srbiji, i Aleksandra Dimić Ugrinaj, vođa GIZ projekta.

Gerhard Zipel rekao je da je saradnja za četiri godine, koliko je na čelu GIZ-a u Srbiji, postala sve značajnija jer je sa 11 miliona evra porasla na 25 miliona evra godišnje.

“Sredstava nisu samo iz Nemačke, već i EK i Vlade Švajcarske. Svi ovi sporazumi su ključni jer su putokaz za implementaciju programa. Zahvaljujem na prilici da radimo zajedno sa Vladom Srbije na implementaciji projekata”, rekao je Zipel.

Aleksandra Dimić Ugrinaj izjavila je da će se projekat sprovoditi u 18 gradova i opština u Srbiji.

“Kroz projekat podržaćemo i jačanje struktura Koordinacionog tela, kao i unapređenje sistema praćenja. Biće realizovani treninzi i obuke, sa ciljem smanjenja stereotipa i predrasuda prema romskoj populaciji. Naš cilj je da romska zajednica bude uključena u društvo. To je mlada populacija i predstavlja važan potencijal za ekonomski razvoj Srbije”, rekla je ona.

Projekat u okviru Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Republici Srbiji” sprovodi GIZ u Srbiji.

Related posts

VUČIĆ GOSTIMA IZ RS SA BRODA NA SAVI POKAZAO BEOGRAD NA VODI Od smetlišta napravili smo jedno od najlepših mesta u svetu

Nikola Miloševski

Mihajlović: Neće više biti građana prvog i drugog reda u Šapcu

Katarina Popović

Informer: SBB usred vanrednog stanja izbacio program Studija B! Udruženje elektronskih medija Comnet i Profesionalno udruženje novinara Srbije Prouns zaprepašćeni!

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija