14. jula 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Đurić zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice zbog zabrane ulaska zdravstvenih radnika na KiM, Priština pokazala novo dno

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da se, zabranom prelaska administrativnog prelaza Merdare lekarima i medicinskim sestrama kampanja Prištine protiv zdravstvenih radnika iz centralne Srbije nastavlja i time pokazuje novo dno i novi najniži ponor u političkom i ljudskom smislu onemogućavajući time normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema u srpskim sredinama na KiM.

„Prištinske vlasti onemogućile su juče ulazak 20 lekara i medicinskih sestara na KiM. Time su još jednom pokazali novo dno i novi najniži ponor u političkom i ljudskom smislu onemogućavajući time normalno funkcionisanje Kliničko bolničkog centra u Gračanici i drugih ustanova u kojima ovi ljudi, koji žive i rade na relaciji između Centralne Srbije i Kosova i Metohije, svi poreklom sa Kosova i Metohije. Ovim činom vlastodršci u Prištini su pokazali da ne znaju ni za najelementarnije civilizacijske uzuse, čak ni u vreme epidemije“, rekao je Đurić.

On je naglasio da takvo ponašanje predstavlja kršenje brojnih međunarodnih normi.

„Ovo predstavlja direktno ugrožavanje zdravlja i bezbednosti građana srpske nacionalnosti i onemogućavanje rad zdravstvenih ustanova, koje su čak i u ratno vreme funkcionisale. Ovo je rezultat političke klime koje stvaraju vođe albanskih partija u Prištini, a ovo je rezultat toga što su se vlastodršci u Prištini uplašili izjave Kadrija Veseljija koji je na ciničan i zlokoban način lažljivo govorio kako neki novi lekari dolaze iz Srbije na Kosovo i Metohiju.   Kao da bi i to trebalo da bude problem, čak i da dolaze novi”, rekao je Đurić i dodao da je reč o lekarima koji već decenijama rade na KiM.

Đurić je naglasio da se odlazeća vlada Aljbina Kurtija u paničnom strahu od “vođe terorista” odlučila za to da onemoguće ulaz lekarima koji su uvek, čak i u najgorim uslovima mogli da prelaze administrativne prelaze.

Đurić je poručio da će Beograd sa još više žara i strasti nastaviti kampanju da istinu o KiM, kao lažnoj terorističkoj tvorevini, širi po celom svetu.

Đurić je naveo i da je ovo “skandal prvog reda”, a da se desilo medicinarima neke druge nacionalnosti, to bi do sada bila glavna vest na svim svetskim medijima, a ovako, kaže, postoji rizik da prođe kao nezapažena vest.

“Prištini poručujem da samo nastave sa ovakvom praksom i “na kukovo leto“ će da uđu bilo koju međunarodnu organizaiju i da ostvare bilo koji od političkih ciljeva. Mi ćemo da nastavimo da se ponašamo potpuno suprotno od njih, kada je reč o medicinskoj i saradnji u humanitarnim pitanjima”, rekao je Đurić.

Dodao je da očekuje da će oglasiti lekarske komore i lekarska udruženja, jer je njihovim kolegama onemogućeno da normalno obavljaju svoj posao.

Naveo je i da postojeći kapaciteti mogu da zadovolje brigu o pacijentima na KiM.

Đurić je precizirao da su lekari i medicinske sestra zaustavljeni juče na administrativnom prelazu Merdare, iako je oficir za vezu ranije već najavio njihov dolazak.

Đurić je naveo i da očekuje reakaciju međunarodne zajednice, Miroslava Lajčaka i Ričarda Grenela, zbog ove zabrane.

Izvor: TV Most

Related posts

U Srbiji nema zaraženih koronavirusom

Zorana Stekovic

Zemljotres se osetio i u Srbiji, nema štete

Aleksandra Miloševska

Nezaposleni, imate vremena do kraja septembra da nađete posao!

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija